Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Tovább folytatódtak a tüntetések Egyiptomban

Szerző: Bneu Edina, – 2011-01-30 17:07:21

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését. "Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok" - kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében. "Mubarak, Mubarak, vár a gép" - skandálták a tüntetők. A kedd óta tartó kormányellenes tüntetéseken már több mint száz ember vesztette életét a sebesültek száma pedig kétezer körül mozog. A hatóságok hivatalos adatokat nem tettek közzé, így a valós számok nagyon mások is lehetnek, tekintettel az utcákon kialakult zűrzavarra.  


Vasárnaptól betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen beszámolt az észak-afrikai országban zajló zavargásokról. A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint bevonták a tévé-csatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat. Néhány perccel e jelentés után - a döntés ismeretében - az al-Dzsazíra folytatta egyiptomi működését. A hírtelevízió szerint a hatóságok lépésükkel "el akarják hallgattatni az egyiptomi népet".

Szombaton rendőrök 17 tüntetőt lőttek agyon a Kairótól 140 kilométerre délre fekvő Ben-Szuef városban, ahol két rendőrőrsöt próbáltak megrohamozni a lázongók. Nyolc további embert Kairóban lőttek le, amikor egy börtön foglyai megpróbáltak kitörni. Kairóban, Szuezben és Alexandriában a pénteki összecsapások 68 ember életét követelték. A belpolitikai válság közepette Egyiptom lezárta gázai övezeti határát, egy palesztin határvédelmi illetékes szerint több napra. Gázai hírek szerint három, Egyiptomban bebörtönzött palesztin a zavargások alatt megszökött börtönéből, és csempészalagutakon át visszatért a Hamász iszlamista szervezet uralta övezetbe.

 

(MTI)

 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó