Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Törökök vs. Polanski: véget ért a Berlinale

Szerző: Gábor János, – 2010-02-22 08:28:00

Török film kapta a berlini nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombat este. Werner Herzog német rendező vezette nemzetközi zsűri a török Semih Kaplanoglu (a képen lejjebb), Honig (Méz) című filmjét részesítette a legnagyobb elismerésben. A film egy anatóliai gyermek életén keresztül a környezetre leselkedő veszélyeket mutatja be. Az idén 60 éves Berlinale történetében 46 év óta először kapott török film ismét Arany Medvét.A nemzetközi zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a svájci házi őrizetben lévő Roman Polanskinak ítélte, a The Ghost Writer című filmjéért. A Robert Harris bestseller regénye alapján készült film egy rendkívül izgalmas politikai krimi, amelynek főszerepeit Pierce Brosnan és Ewan McGregor játsszák. Szakértők előzetesen szinte biztosra vették, hogy a francia-lengyel állampolgárságú Polanski filmje elismerésben részesül, a filmvilág ugyanis ily módon kívánta kifejezni szolidaritását a hetvenes évek végén elkövetett liliomtiprásért jelenleg őrizetben tartott rendezővel. Polanski egyébként meglehetősen szarkasztikus üzenetet küldött a Berlinalénak, hangoztatva: akkor sem utazott volna el Berlinbe, ha előre tudta volna, hogy ő kapja a díjat, attól tartva, hogy börtönbe kerül. Legutóbb ugyanis - tavaly Zürichben - épp akkor tartóztatták le, amikor egy díj átvételére érkezett.A Berlinale hagyományainak megfelelően az Arany Medve mellett több Ezüst Medvét osztottak ki. Így a legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a japán Vakamacu Kodzsi Caterpillar című versenyfilmjének főszereplője Teradzsima Sinobu kapta.

A film általános megítélés szerint az elmúlt évek egyik legmegrázóbb háborúellenes drámája.

A legjobb férfi alakításért járó díjat megosztva két orosz színész, Grigorij Dobrigin és Szergej Puszkepalisz vehette át Alekszej Pokobregszkij How I ended this Summer (Hogyan végződött a nyaram) című filmjében nyújtott alakításukért. A film az Északi-sarkkörön túl egy meteorológiai állomáson játszódik, és két, elzártságban élő férfi közötti konfliktust mutat be. Alekszej Pokobregszkij filmjét a zsűri a legjobb művészi teljesítményért is Ezüst Medvével jutalmazta.

A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét Vang Csüan-an (Wang Quan-an) Tuan Yuan - Apart together (Tüan Juan- Együtt külön) című, egy megrázó szerelmi történetet bemutató filmje kapta. A kínai filmrendező 2007-ben már Arany Medve-díjat kapott a Tuja házassága című alkotásáért.

A zsűri különdíjban - szintén Ezüst Medvében - részesítette a román Florin Serban If I want to whistle, I Whistle (Ha fütyülni akarok, fütyülök) című filmjét. 


Az idei Berlinale a rekordok fesztiválja volt. A tíz nap alatt csaknem 300 ezer nézővel büszkélkedhetett, ami minden korábbi nézőszámot felülmúlt. És rekordot döntött a születésnapos fesztivál abban is, hogy még soha ennyi világ-, illetve nemzetközi premier filmet nem mutattak be, mint most, mint ahogy a koprodukciós filmek száma is rekordot döntött.

A Berlinale Fórum szekciójában nagy sikerrel mutatták be a magyar Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmjét, amely a Magyar Filmhéten fődíjat nyert (A Berlinalén történt tárgyalások eredményeképpen egyébként 3 magyar filmet is bemutatnak az eddig "fehér foltnak" számító Franciaországban. Goda Krisztina Szabadság, Szerelem!, Fonyó Gergely Made in Hungária, Csupó Gábor Immigrants - Jóska menni Amerika! című filmje kerül a francia mozikba - a szerk.).

 (MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó