Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Terror Manchesterben: 22 halott, 59 sebesült

Szerző: Korsós Éva, forrás:origo – 2017-05-23 16:02:37

A manchesteri robbantás terrortámadás volt, és a biztonsági szolgálatok tudják, ki követte el a merényletet. Huszonkét ember meghalt, ötvenkilencen megsérültek, amikor robbanás történt egy koncerten a Manchester Arenában, hétfőn este. Az Iszlám Állam jelentkezett a robbantás elkövetőjeként. 

Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el az öngyilkos merényletet, de a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel az öngyilkos merénylő kilétét – mondta a Downing Street-i tájékoztatóján, amit a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezlete után tartott.

A rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül vagy valamely csoport tagjaként cselekedett.

A brit kormányfő közölte: nem fér kétség ahhoz, hogy terrortámadás történt Manchesterben, olyan "hideg számítással" elkövetett merénylet, amelynek elkövetője a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba.

A merényletet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén hajtották végre, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena előcsarnokában, a jegypénztárak közelében, olyan időpontban, amikor ezrek távoztak az előadásról.

A Sky News szerint egy 23 éves férfit letartóztattak a terrortámadás kapcsán.

Manchester rendőrfőkapitánya kedd hajnalban hivatalosan megerősítette, hogy  22 halálos áldozata és 59 sérültje van a Manchester Arena rendezvényközpontban előző éjjel történt robbantásos merényletnek.

Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrkapitánysága előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik. Állapotukról nem mondott részleteket.

A koncert közönségében nagyon sok tizenéves, illetve még fiatalabb gyermek is volt, és a rendőrség tájékoztatása szerint a sebesültek, illetve a halálos áldozatok között is vannak gyerekek. A hatóságok kedd délután közölték, hogy az áldozatok egyike egy nyolcéves kislány.

Még mindig sokan keresik kétségbeesetten rokonaikat, barátaikat, akikkel nem tudták felvenni a kapcsolatot a terrortámadás óta. A Sky News több fotót is közölt az eltűntekről.

Hopkins megerősítette azt is, hogy a rendőrség terrorcselekményként kezeli a történteket.

Az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihádista szervezet közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte kedden az Akbar Irak internetes portál.

A brit rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető maga is meghalt a robbanásban.

Abban egyelőre nem biztosak a hatóságok, hogy egyedül hajtotta-e végre a támadást, vagy voltak segítői.  Egyelőre a merénylő személyéről sem mondtak közelebbit.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Meghalt Roger Moore


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó