Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Térben, időben is mosódik 2011 sci-fije!

Szerző: Gábor János, – 2010-11-24 08:01:41

Nem volna baj, ha a Summit  Entertainment az Alkonyat-filmek várva várt lecsengése után olyan filmekkel folytatná, mint legújabb "gyerekük", a sajnos csak jövő áprilisban mozikba kerülő Source Code.



A mozi főhőse egy katona (Jake Gyllenhaal), és valamilyen furmányos programban vesz részt (source code), amely lehetővé teszi, hogy átvegye egy ember személyazonosságát - de csak az életének utolsó 8 percére. Wow! Nem teljesen világos, hogy hogyan nyeletik le velünk a számítógép szimulálta tér-idő eltolódás legújabb variációját, de piszkosul tetszetős az egész, még ha hagy egy egy kis "Deja vu"-érzést az előzetes. Szerintem az alkotók se tagadnák, hogy a 2006-os (remek) Denzel Washington-mozi ihlette a sztorit. Abban is, ebben is egy monumentális bombamerényletet kell megakadályozni, és persze bekavar a képbe egy szép, fiatal lány, akire a biztos halál vár, hacsak nem sikerül időben meggyőzni, hogy működjön együtt egy olyan katasztrófa megelőzésében, ami még be sem következett - elvileg...


Úgy tűnik, hogy a Source Code-ban Jake Gyllenhaalnak több élete is van, míg anno szegény Denzel kénytelen volt csupán eggyel gazdálkodni. Reméljük, ez nem nyírja ki a pörgősnek látszó film minden izgalmát, mert a South Parkban Kennyért sem izgulunk már - úgyis visszajön... Ami az ötlet és a jó nevek mellett még biztató: a rendezői székben az a Duncan Jones ült, aki tavaly már lenyűgözte a világ (műértő) filmrajongóit a Hold c. zseniális kamara-sci-fivel. A mozikasszáknál ugyan hasalt a mozi, de a zsenialitásához kétség sem férhet. A rossz PR-ral lehetett a baj, mert a direktor 11 filmfesztivált tarolt végig vele. Jobb kezekbe nem is kerülhetett volna a Source Code - már az előzetesből visszaköszön az, amit a Holdban is imádtam: Jones istenien vezeti a színészeit, még ha ezt az Oscar-jelölt Vera Farmiga például aligha igényelné.

Bemutató: 2011. április 15.

Gábor János (Korona FM100)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó