Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Teljes felmentést kérnek Berlusconinak

Szerző: Korsós Éva, – 2013-07-31 17:18:15

Az olasz semmítőszéken szerdán a védelem kapott szót a Silviót Berlusconit érintő Mediaset-per harmadfokú tárgyalásának második napján, az ítélet meghozatala áthúzódhat csütörtökre.



Berlusconi ügyvédjei csak a szerdai ebédszünet után kezdték meg védőveszédeiket. Franco Coppi ügyvéd a bíróság folyosóin azt mondta az olasz újságíróknak, hogy több órás védőbeszédet fog mondani, és másik két ügyvédkollégája is szót kért. Így a semmítőszék döntése csütörtökre halasztódhat. Coppi hozzátette, hogy teljes felmentést kérnek Berlusconi számára, a másodfokú ítélet érvénytelenítését.

Az ügyvéd hozzátette, hogy Berlusconi nem jelenik meg a semmítőszéken. A Szabadság Népe (PdL) elnöke a római rezidenciájaként szolgáló Grazioli-palotában vár a semmítőszék ítéletére. A Corriere della Sera napilap értesülései szerint Berlusconi mellett legközelebbi munkatársa, Gianni Letta van, aki egyébként a kormányfő Enrico Letta nagybátyja.

A vádat képviselő helyettes államügyész kedden a másodfokon Berlusconira kiszabott 4 év börtönbüntetés megerősítését kérte, de javasolta, hogy az 5 év eltiltást közhivataltól csökkentsék 3 évre.

A Mediaset-per 2006-ban kezdődött. Berlusconit adócsalásért tavaly októberben elsőfokon és idén májusban másodfokon is elítélték. A semmítőszék megerősítheti az eddigi ítéleteket, felmentheti Berlusconit vagy újabb fellebbviteli tárgyalást rendelhet el.

"Semmilyen ítélet nem foszthatja meg Berlusconitól a PdL-re szavazó több mint tízmillió olaszt. Berlusconival szemben nincsen alternatíva" - írta Mariastella Gelmini PdL-politikus szerdai Twitter-üzenetében. Stefano Fassina, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa azt hangoztatta, reméli, hogy a Berlusconit sújtó ítélet esetleges megerősítése esetén a koalíciós partner PdL felelősségteljesen viselkedik. "Felelőtlenség lenne a kormány megbuktatása" - mondta Fassina.

Stefania Craxi, az egykori szocialista kormányfő Bettino Craxi lánya úgy nyilatkozott az olasz közszolgálati televíziónak, apja figyelmeztette Berlusconit, hogy utána ő kerül majd az ügyészek célkeresztjébe. Craxi 1994-ben hagyta el Olaszországot. Önkéntes száműzetésbe vonult a milánói ügyészség korrupciós vádjai elől.

Elemzők szerint ha Berlusconit a semmítőszék is elítéli, a PdL nem fogja azonnal megbuktatni a nagykoalíciós kormányt, de az ítélet belpolitikai következményei kiszámíthatatlanok. Felmentés esetén a PD szavazóbázisa lázadhat fel az "adócsaló" Berlusconival koalícióban maradó balközép kormány ellen.

(hvg)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó