Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Szlovákiában lopnak leginkább a bolti alkalmazottak

Szerző: Bneu Edina, – 2012-10-18 14:21:16

Az Európai Unió tagországai közül a Szlovákiában működő üzletek alkalmazottai lopnak a leginkább - közölte egy felmérésre hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap szerdán. Az okok a szocializmusban gyökereznek.



Az Euler Hermes hitelbiztosító és a Pracodawci lengyel munkáltatói szövetség közös tanulmányából kiderül, hogy a szlovák alkalmazottak évről évre "javulnak" e téren, az "enyveskezűség" listáján csupán Oroszország előzi meg Szlovákiát, az EU-ban viszont ebből adódóan az első helyen állnak.
A tanulmány szerint a kiskereskedelmi forgalomban ellopott áru legnagyobb részéért (az összérték 36,7 százalékát) Oroszországban felelősek az alkalmazottak. Az aktuális adatok szerint a második helyen Szlovákia áll, itt az összes kár 36,5 százalékáért felelősek az alkalmazottak, egy év alatt 64 millió euró értékű áru tapadt a kezükhöz.
A felmérés megállapításai szerint az EU tagországai közül legkevésbé (23 százalék) Ausztriában lopnak a bolti alkalmazottak.
Olyan esetet is felderítettek, ahol a friss zöldséget vagy gyümölcsöt sérült áruként írtak be, így ingyen jutott hozzá az alkalmazott, efféle trükköket is alkalmaznak a szlovákiai alkalmazottak. A hasonló esetek ellen nem védenek meg az áruba helyezett csipek, az őrök nagyobb létszáma, és a kamerarendszer sem.
A boltosok szerint a tanulmány a valóságot tükrözi, sőt a statisztikai hibahatár miatt szerintük akár első is lehet Szlovákia ebben az összehasonlításban, a Terno hálózat elnöke, Adam Ďurček szerint.  A felmérésben az okot is megnevezik, amiért ez a helyzet: a trend a szocializmusban gyökerezik, amikor gyakorlatilag íratlan szabály volt, hogy a munkaadót meglopni valójában nem is lopás.
(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó