Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Szíria: az iraki miniszterelnök az ENSZ-hez fordult

Szerző: Bneu Edina, – 2012-07-21 13:11:57

Sürgős felhívással fordult az ENSZ-hez a Szíriában élő iraki menekültek védelme és hazatérésük elősegítése érdekében Núri al-Máliki iraki miniszterelnök pénteken.

A kormányfő honlapján megjelent nyilatkozat szerint a világszervezetnek együtt kellene működnie a szíriai hatóságokkal az iraki menekültek védelmezése és hazatérésük megkönnyítése érdekében. A Szíriában élő irakiakat bűnöző bandák támadják, fosztogatják és gyilkolják - fogalmazott Núri al-Máliki.

A bagdadi kormány szerint száz- és kétszázezer közé tehető azoknak az iraki állampolgároknak a száma, akik az Egyesült Államok 2003-as iraki beavatkozása után Szíriába menekültek. Máliki szerint meg kellene bocsátani azoknak, akiknek "nem tapad vér a kezéhez". A menekültek Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor mellett álltak, aki a szíriai rezsim szövetségese volt.

Az iraki kormány adatai szerint eddig mintegy 1500 iraki menekült tért vissza repülőgéppel hazájába a Szíriában dúló polgárháború miatt. További 1500-an ugyanerre várnak a damaszkuszi repülőtéren. Ellátásuk és elhelyezésük a bagdadi kormánynak is nagy nehézségeket okoz.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó