Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Százakat telepítenek ki Hollandiában

Szerző: Bneu Edina, – 2012-01-06 14:47:34

Ha az egyik fő csatorna menti gát nem bírja majd a víz nyomását, több száz hektárnyi föld kerülhet akár másfél méteres víz alá.



Mintegy 800 ember kimenekítését kezdte meg a holland rendőrség és katonaság pénteken négy mélyen fekvő észak-hollandiai faluból, ahol tartani lehet egy gát átszakadásától a napok óta tartó özönvízszerű esőzések miatt.
A hatóságok szerint lehetséges, hogy az egyik fő csatorna menti gát nem bírja majd a víz nyomását, és több száz hektárnyi föld kerülhet akár másfél méteres víz alá. A gátszakadásnak "kicsi az esélye" - vélekedett Yvonne van Mastrigt, a kitelepítést elrendelő regionális testület elnöke. "Az emberek és az állatállomány biztonsága érdekében azonban meg kellett hoznom e döntést" - tette hozzá.
Az orkánszerű északnyugati széllel párosuló heves esőzések miatt a vizet nem lehet visszaszivattyúzni a tengerbe, s ez tette szükségessé az evakuálást az Amszterdamtól 200 kilométerrel északra lévő térségben. Az otthonukat elhagyni kényszerülő lakosok azt a tanácsot kapták, hogy barátoknál vagy rokonoknál húzzák meg magukat. Egy közeli sportcsarnokban kialakított befogadóközpont is várja őket.
Hollandia területének negyede a tengerszint alatt fekszik, és 55 százaléka árterület, de az ország megtanult együtt élni az árvíz mindig jelenlévő veszélyével, a pusztító áradások pedig ritkák.
Az Andrea nevű ciklon csütörtökön már elérte Németországot is, és halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.
(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó