Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Száz nap múlva kezdődnek a választások az Európai Unióban

Szerző: Korsós Éva, mno.hu – 2014-02-15 22:21:59

Száz nap múlva kezdődnek a választások az Európai Unióban. Idén, az eddigiektől eltérően, az európai politikai pártok nevezik meg még a választás előtt, hogy győzelmük esetén kit jelölnek majd az Európai Bizottság élére. Így a választók dönthetnek arról, hogy ki legyen az unió kormányának új elnöke.

Száz nap múlva, május 25-én lesznek az európai parlamenti választások. Az 506 millió EU-s állampolgár közül 400 millió rendelkezik szavazati joggal, ők választják meg a 751 képviselőt. Az Európai Parlament elindította választási részvételre buzdító kampányát, melynek jelmondata: „Ez most más”. Azért más ez a választás, mert eldől majd, hogy a választópolgárok támogatják-e az EU válságkezelési politikáját, avagy új irányt szeretnének. Azért is más, mert az európai politikai pártok most először nevezik meg a választás előtt, hogy győzelmük esetén kit jelölnek az Európai Bizottság élére, vagyis a választóktól is függ, hogy ki lesz az unió kormányának is nevezett bizottság új elnöke.

Az új parlament július legelején alakul meg, majd július közepén választják meg az Európai Bizottság elnökét, és októberben fog felállni az új biztosi kollégium. Ami az esélyeket illeti: hetente készítenek közvélemény-kutatásokat, a legfrissebb adatok szerint fej fej mellett áll az Európai Néppárt és az Szocialisták és Demokraták Szövetsége. Erősödik a szélsőbaloldal, gyengülnek a zöldek és a liberálisok, a szélsőjobboldali pártok pedig 15 százalék körül állnak.

Ami Magyarországot illeti: a következő parlamenti ciklusban 21 magyarországi képviselő foglalhat helyet az Európai Parlamentben, és számolni lehet néhány határon túli magyar képviselővel is.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Meghalt Radnóti Miklósné


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó