Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Szállj Rosetta, kapaszkodj Philae - ÉLŐ közvetítés!

Szerző: Gábor János, KORONAcafé – 2014-11-12 10:49:10

Ma így is úgy is történelmet írunk...

A KORONAcaféban minket is az tartott izgalomban, hogy még a műsor ideje alatt bejelenthetjük-e az emberiség újabb nagy lépését, vagyis azt, hogy a Rosetta űrszonda Philae nevű leszállóegysége sikerrel elindult-e a Csurjumov-Geraszimenko üstökös felé. Az Európai Űrügynökség (ESA) 10 éve tartó projektje ma vagy pengeélen kitáncolt siker, vagy kudarc lesz, de az biztos, hogy történelmi. Ha összejön, akkor eljutott az első ember készítette eszköz egy üstökös felszínére, ahonnan mintákat és adatokat gyűjt; ha nem, akkor mint első próbálkozásra fognak emlékezni az utánunk jövő generációk.

Rossz előjel, hogy a múlt éjszaka során meghibásodott a Philae azon fúvókája, ami az üstökös felszínére nyomta volna a landolás után. Így csak a három lábán áll vagy bukik, hogy sikerrel megkapaszkodik-e az üstökösön. Az űrügynökség azzal, hogy a hiba ellenére is elindította a leszálló egységet, nagyot kockáztat, de nem nagyon volt más választása. Élni kellett a lehetőséggel, még akkor is, ha a Philae hibája kritikus (de tegyük hozzá: nem végzetes). Meglátjuk mi lesz belőle - a leválás mindenesetre sikeres volt. Kövesd az eseményeket Te is! ITT az ESA ÉLŐ közvetítése:

*FAKULTATÍV ADALÉK: a Philae energiaellátásáért felelős rendszert a Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei tervezték és gyártották. Ez a műszer „kezeli az összes energiát, az akkumulátorokat és a napelemeket, kiszolgálja az egész űreszközt”, tehát lényegében a Philae szíve...

FRISSÍTÉS (11:00) - a Philae a sikeres leválás után még nagyjából hét órán át repül (ebbe a fázisba nemrég léptünk be). Ennyi időt vesz igénybe, hogy elérje a kijelölt célt, ami nagyjából egy négyzetkilométeres. Ez alatt az idő alatt az irányítóknak semmilyen befolyása nincs a Philae-re, hiszen nem lesz rádiókapcsolat a szonda és a leszállóegység között - a sikeres landolás után ezt megpróbálják helyreállítani. Ha nem sikerül, akkor a misszió gyors és rossz véget ér (akár földet ért a Philae, akár nem). Ha viszont igen, akkor az űrkutatás talán legnagyobb sikerét könyvelheti el az ESA.

BÓNUSZ (11:49) - a Rosetta fotója a Csurjumov-Geraszimenko ütökösről:

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó