Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Szabályozni akarja Svájc a bevándorlást

Szerző: Bneu Edina, – 2012-02-15 14:28:45

Népszavazás lesz Svájcban a bevándorlásról, miután egy konzervatív pártnak sikerült az előírt 100 ezernél jóval több aláírást összegyűjtenie ennek kiírása érdekében.


A "tömeges bevándorlást" ellenző, befolyásos Svájci Néppárt (SVP) 136 195 aláírást tartalmazó ívet adott át a berni kormánynak. Ez nem csupán a párt "szervezeti és pénzügyi erejét mutatja, de a téma időszerűségét is" - írta szerdán a Neue Zürcher Zeitung.

Toni Brunner, az SVP elnöke az ívek átadása alkalmából hangoztatta: Svájcnak lehetőséget kell kapnia arra, hogy a bevándorlást - beleértve az Európából érkezőt is - önállóan szabályozza, és kontingenseket állapítson meg.

A majdani népszavazás, amelynek időpontja még nem ismert, számos EU-tagállam polgárait is érinteni fogja, és az unióval kötött több szerződés megsértését vonhatja maga után. A lépést - baloldali és liberális politikusok mellett - elsősorban a gazdaság részéről bírálják.

A "tömeges bevándorlás" ellen irányuló kezdeményezés nem old meg egyetlen problémát sem, viszont Svájc rovására kockára tesz számos jól bevált kétoldalú szerződést, köztük a személyek szabad mozgásáról szólót - mutatott rá a svájci gyáriparos szövetség nyilatkozata.

Svájc csaknem 8 millió lakosa közül mintegy 1,8 millió a külföldi. Az alpesi ország élen jár a népszavazások terén.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Felszámolják a Malévot


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó