Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Szabadlábra kerül Ivo Sanader

Szerző: Korsós Éva, forrás:hvg – 2015-10-28 05:47:05

Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki. A védelemnek csak harmadszori próbálkozás után sikerült elfogadtatnia az óvadékot.

A zágrábi megyei bíróság tanácsa kedden úgy döntött, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt. A horvát legfelsőbb bíróság október elején szüntette meg Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, és a vádlott a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadék megfizetését is vállalta.

Sanader ügyvédei azóta már kétszer ajánlottak fel ingatlant óvadékként – amelyek értéke szerintük meghaladta a 12,4 millió kunát –, de a bíróság egyik esetben sem találta teljesnek a dokumentációt, és nem engedélyezte a volt kormányfő szabadlábra helyezését.

A védelemnek csak harmadszori próbálkozás után sikerült elfogadtatnia az óvadékot. Amennyiben a bíróság elutasítja a főügyészség korrupcióellenes hivatalának (USKOK) fellebbezését, melyet az már bejelentett, és amelyre három napja van, Ivo Sanader 3,6 év előzetes letartóztatás után elhagyhatja börtöncelláját.

Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol–INA-ügyek egyesített perében a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte. A legfelsőbb bíróság ezt tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezután eljárásbeli hibákra hivatkozva az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezhessen az INA horvát olajipari cég felett, a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol többször is visszautasította ezt a vádat.

A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet. Sanader a Fimi Media-ügy miatt azonban továbbra is őrizetben maradt. Mivel a legfelsőbb bíróság néhány héttel ezelőtt megerősítette, hogy ez utóbbi ügyben megszüntette az eljárást a volt kormányfő ellen, és új tárgyalást rendelt el, Ivo Sanader szabadlábra kerülhet, hiszen nincs ellene érvényben jogerős ítélet. Óvadékot azért rendelt el a testület, mert szerintük fennáll a veszélye annak, hogy a vádlott megszökik.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó