Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Svájc is megelégelte az erős frankot

Szerző: Bneu Edina, – 2011-08-03 13:47:08

Némileg korrigált az árfolyam, a svájci frank ára a 252-es magasságból visszament 247 forint alá, jelenleg 244 forint közelében tartózkodik. Ez annak köszönhető, hogy reggel lépett a svájci jegybank, úgynevezett szóbeli intervencióval gyengítve a frankot.


Fél kilenc után nem sokkal már 252,94 forint volt az új történelmi csúcs. Reggel már egyértelműen a forint gyengült, ugyanis a frank-euró árfolyam érdemben nem változott, viszont csaknem 273 forintra drágult az euró.

A Svájci Nemzeti Bank ugyanis 0-0,25 százalékra csökkentette kamatcélját az eddigi 0-0,75 százalékról. A bank azt is közölte, hogy rendkívül túlértékeltnek tekinti a frankot. A döntés hatására az euró frank árfolyama a történelmi mélypont 1,0796 frankról 1,0949 frankra emelkedett, míg a dollárral szembeni árfolyama 0,7628-ról 0,7708-ra változott, közölte az MTI.

"Egy dologban lehet bízni, hogy a svájci cégek elkezdenek pénzügyileg hangosan nyögni. A svájci jegybank megpróbálhat valamit tenni, de Isten pénze nem elég arra, hogy a világgal szemben álljon. Elképzelhető, hogy a német frankhitelesek okán – merthogy ott is vannak szép számmal – Európai Központi Bank beavatkozására is sor kerül – mondta Németh Tamás a Klubrádió gazdasági szerkesztője a frankgyengítést megelőzően a Reggeli Gyorsban.

A mostani fejlemények nagy része menekülés, 20-30%-nyi erősödés viszont a spekulációnak köszönhető. Arra már láttunk példát, hogy a pénzügyi válság kirobbanásakor bizonyos tőzsdei tevékenységeket korlátoztak az országok pénzügyi felügyeletei a spekulációk megakadályozására, lehet, hogy egy ilyen lépést érdemes lenne megfontolni - tette hozzá Németh Tamás.

Ha túl erős a svájci frank akár be is döntheti a tőzsdét. A svájciak a mostani rekord frank erősödést tegnap már megérezték, ugyanis annyira megdrágult a devizájuk, hogy egyre kevesebben tudják megvásárolni a termékeket. Az idei nyári szezonban például már kevesebb embert foglalkoztatnak, nő a munkanélküliség, mivel egyre többen nem tudják megfizetni a brutálisan megdrágult svájci szolgáltatásokat - magyarázta Németh Tamás.

Új csúcsot állított be a svájci frank a forinttal szemben, reggel 252 felett is járt a tegnap délutáni 250 után. A svájci frankot 252,50 forinton is jegyezték, ami új rekord. Az aranyat is szépen megtépték, itt is új történelmi csúcs született.

 (Klubrádió)

 

 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó