Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Sötétbe borul Párizs

Szerző: Korsós Éva, – 2013-07-02 05:45:40

Július 1-jétől tilos éjjel 1 és reggel 7 óra között Franciaországban a kirakatok és a nem lakóépületek megvilágítása. A cél az energiatakarékosság.



A miniszteri rendelet Európa legnagyobb üzleti negyedére, a párizsi La Défense-ra is vonatkozik, ahol éjszakánként hetven felhőkarcoló és mintegy 3 millió négyzetkilométernyi iroda világította meg az eget. Hétfő este azonban a több tízezer ott dolgozónak le kell maga után oltania a villanyt.

A híres párizsi kirakatok sem lesznek többet 24 órán át kivilágítva, ahogy a nem lakóházak, a műemlékek, a turistalátványosságok, az iskolák, a polgármesteri hivatalok, a pályaudvarok és a raktárak megvilágítását is legkésőbb éjjel 1-kor, vagy pedig az épületben folyó tevékenység befejezése után legkésőbb egy órával le kell kapcsolni - olvasható a környezetvédelmi minisztérium rendeletében.

Aki figyelmeztetés után sem tesz eleget az új szabályozásnak, 750 eurós pénzbírsággal sújtható - hívta fel a figyelmet a minisztérium, amely szerint Franciaország úttörőnek számít Európában ezzel a radikális döntéssel. A kormány ugyanakkor jelezte, hogy a takarékossági intézkedés nem vonatkozik sem a lakóépületekre, sem a közvilágításra, sem az egyes épületek biztonságát szolgáló megvilágításra.

Az éjszakai sötétség elrendelésével a kormány számításai szerint mintegy 750 ezer háztartás éves fogyasztását takarítja meg az ország, amelynek összértéke 200 millió euró. A környezetvédelmi minisztérium szerint az intézkedés a biodiverzitás megóvásához is hozzájárul azzal, hogy nem történik felesleges fényszennyezés.

(inforadio)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó