Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Rég volt ekkora földrengés a Yellowstone Nemzeti Parkban

Szerző: Korsós Éva, hvg – 2014-03-31 11:40:01

Harmincnégy éve nem tapasztalt erősségű földrengés rázta meg hétvégén az Egyesült Államok nyugati vidékén elterülő Yellowstone Nemzeti Parkot, amely a világ egyik legnagyobb szupervulkánján fekszik. Károkról, sérültekről nem jött hír. A vasárnap reggeli rengés erőssége 4,8-as volt.

1980 februárja óta nem tapasztaltak ekkor földmozgást a parkban, pedig évente nagyjából ezer-háromezer földrengés rázza meg a területet – közölte az Utahi Egyetem, az amerikai földtani intézet és a park kutatási együttműködésével megvalósult Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet.

A park felszíne alatt húzódó ősi szupervulkánról a közelmúltban állapították meg a kutatók, hogy 2,5-ször nagyobb, mint azt korábban gondolták, vagyis nagyjából 48 kilométer széles. Ezek a képződmények nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők könnyen. A szupervulkánok átlagosan több mint ezer köbkilométer anyagot lövellnek ki egyetlen kitörés során.

Az egyetem szeizmológusai szerint a mostani rengés egy olyan megemelkedett földterület középpontjának közelében történt, amelyet már hónapok óta tanulmányoznak a geológusok.

A kutatók szerint a mostani szeizmikus aktivitás szerencsére nem a szupervulkán várható kitörésének jele. A Yellowstone föld alatti tűzhányójának legpusztítóbb kitörésére kétmillió évvel ezelőtt volt: akkor Észak-Amerika nagyjából felét beterítette a hamu és a prehisztorikus állatok tetemei egészen a mai Nebraska területéig elértek.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó