Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Radioaktív szivárgás Japánban

Szerző: Bneu Edina, – 2011-12-10 10:46:06

Radioaktív szivárgás történt egy japán atomerőműben, egy üzemen kívüli reaktorban, de a szennyezés nem jutott ki a létesítményből - közölték szombaton japán kormányforrások.


A rendkívüli eseményt pénteken regisztrálták a Kyushu Electric Power Co. cég által az ország délnyugati részében, Saga prefektúrában üzemeltetett Genkai atomerőműben, ahol Szaito Tecuja, a japán atomenergia-felügyelet szóvivőjének közlése szerint 1,8 tonna radioaktív víz szivárgott ki a harmadik számú reaktor egyik szivattyújából. A rendkívüli esemény okait még vizsgálják. A szóvivő szerint a hűtőanyagot begyűjtötték, az erőmű raktározási részlegébe vezették el, s az nem jelent veszélyt a biztonságra.

Az erőmű hármas blokkja nem üzemelt, rutinvizsgálatokra leállították, amikor a tisztítórendszer szivattyúja meghibásodott.

Az üzemeltető pénteken hír adott egy pumpa meghibásodásáról, de akkor nem tett említést a nukleáris szivárgásról.

Kisimoto Hideo, Genkai város polgármestere sajnálkozását fejezet ki, hogy az atomerőmű üzemeltetői nem tárták fel teljesen a rendelkezésükre álló információkat az üzemzavarról. "A helyi kormányzatnak tudnia kell erről, változtatni kell a vállalat hozzáállásán" - hangsúlyozta a polgármester.

A szigetországban március 11-én hatalmas károkat okozott egy pusztító erejű földrengés és az azt követő szökőár, amelyben súlyosan megsérült a fukusimai atomerőmű hűtőrenszere: a csernobili tragédia után a világ második legnagyobb nukleáris katasztrófája következett be.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó