Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Helyi sport

Qualisport: a Silk Way Rally első magyar befutója

Szerző: Rumi László, – 2011-07-20 12:56:39

Jelentős sikert ért el a honi terepralizás a Qualisport kamionos istálló révén: Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás vezető szerelő a Scaniával az első magyar egység lett, amely teljesítette a Dakar Series égisze alatt futó Silk Way Rally versenytávját. A trió a monstrumok között a 16. helyen végzett.

A Moszkvából elrajtolt mezőny a harmadízben megrendezett összecsapás során hét napon és közel 4 ezer kilométeren át száguldott, míg szombat este Szocsi közelében, Krasznaja Poljanában elérték a célt. Az utolsó napra kiírt rövid, 16 kilométeres szelektív szakaszt a Skakhe folyó magas vízállása miatt a szervezők törölték, így a versenyzők összekötő szakaszon jutottak el a finisig.

Ott volt a befutónál a Qualisport Scaniája is, amely az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László búcsúja után a viadal utolsó fázisában egyedüliként képviselte a magyar színeket. A 35 indulót és végül 26 célbaérkezőt számláló kamionos kategóriában a Kovács – Czeglédi – Tóth hármasfogat a 16. helyet szerezte meg, amely a gyári Kamazoktól, Tatráktól, Ginafoktól valamint MAN-ektől hemzsegő mezőnyben mindenképpen jó eredménynek számít.

”Először indultunk ezen a versenyen és nem bántuk meg. Komoly megpróbáltatás elé állította a csapatot a futam, de eljutottunk a célig, s külön öröm, hogy ez a magyar versenyzők közül nekünk sikerült először. Borzalmasan erős volt a kamionos mezőny, a teljes Dakar-világelit felvonult. Úgy érzem, hogy tisztesen helytálltunk a mienknél jóval nagyobb csapatok ellen. Rengeteg tapasztalattal és élménnyel gyarapodtunk ezen a kiváló szervezésű versenyen, amelyre jövőre is szeretnénk visszatérni” – nyilatkozta Kovács Miklós.

Czeglédi Péter hozzátette: „Remek verseny volt, amely változatos terepviszonyokat kínált és alaposan megdolgoztatta a csapatokat. Néha-néha azt is hihettük volna, hogy a magyar bajnokság valamelyik futamán vagyunk, de akadtak olyan részek is, amelyek a legdurvább mauritániai sivatagi szakaszokat idézték. A kapkodásért nagy árat lehetett fizetni, a táv alaposan megtizedelte a mezőnyt. Mi éppen emiatt helyeztük a biztonságra a hangsúlyt és a döntésünk helyesnek bizonyult, hiszen elértük a legfőbb célunkat és végigmentünk. Van okunk az elégedettségre” – értékelt a másodpilóta.

A Scania végig megbízhatóan üzemelt, leszámítva egy kuplunghibát: a negyedik napon, az asztraháni hurok-szelektíven a Qualisport-trió Szalay Balázs Opeljének kimentésében segédkezett, de a többszöri vontatási kísérlet során a kamion kuplungja rakoncátlankodni kezdett. Tóth Tamás vezető szerelő irányításával a szervizcsapat végül egész éjszakán át tartó munkával orvosolta a problémát.

„A kuplunghiba volt a legnagyobb műszaki gond, amivel szembe kellett néznünk, de szerencsére sikerült kijavítani, így ez sem veszélyeztette a folytatást. Elégedettséggel tölt el, hogy eljutottunk a célig és természetesen igyekszünk hasznosítani azokat az új tapasztalatokat, amelyeket itt gyűjtöttünk” – mondta Tóth Tamás.

Vasárnap a Qualisport legénysége egy különleges felkérésnek tett eleget, a 2014-ben debütáló orosz Forma-1-es futam beharangozó rendezvényén vendégeskedtek Szocsiban, ahol testközelből szemlélhették a város utcáin tartott demonstrációs száguldást és betekinthettek a kulisszák mögé is.

A versenytriót háromfős asszisztencia-stáb támogatta a Silk Way Rally-n: Nagy László, Nagy Tamás és Mészáros Sándor csapatmenedzser a T5-ös DAF szervizkamion fedélzetén utazva igyekezett gondoskodni az alakulat zavartalan szerepléséről és a Scania szakszerű műszaki kiszolgálásáról.

Forrás: qualisport.hu

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó