Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Ponta visszaküldte az uniós tesztet

Szerző: Bneu Edina, – 2012-07-14 13:36:24

Barroso 11 aggódó kérdést tett fel a román kormánynak, Bukarest válaszolt.


Bukarest elküldte Brüsszelbe válaszát azokra a kérdésekre, amelyeket az Európai Bizottság elnöke tett fel az előző nap az ország vezetésének - jelentette be péntek este a román miniszterelnök. Victor Ponta elmondta, José Manuel Barroso 11 kérdést, és nem kérést tett fel a kormánynak, de azt nem árulta el, hogy mit tartalmaztak a válaszok.

A miniszterelnök csütörtökön Barrosóval és Herman Van Rompuyjel, az uniós kormányfői tanács elnökével találkozott Brüsszelben. Valamennyi tárgyalópartnere aggályosnak minősítette a közelmúltbeli belpolitikai fejlemények miatt kialakult helyzetet. Van Rompuy azt kérte Pontától, hogy orvosolja az Európai Bizottság által felvetett problémákat.

Barroso egy sor intézkedés megtételét kérte a román miniszterelnöktől. Úgy vélte, a a kormánynak tiszteletben kell tartania az igazságszolgáltatás teljes függetlenségét, vissza kell állítania az alkotmánybíróság jogkörét és biztosítania kell, hogy döntéseit figyelembe veszik, továbbá összpárti támogatást élvező ombudsmant kell kineveznie.

Az uniós vezető elvárásként fogalmazta meg azt is, hogy alakítsanak ki új, a jelenleginél nyíltabb és átláthatóbb eljárást a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes igazgatóság vezetőjének kinevezésére, a feddhetetlenséget pedig tegyék politikai prioritássá. Kiemelte, hogy garantálni kell a demokratikus jogállamiságnak megfelelő fékek és ellensúlyok rendszerének érvényesülését Romániában.

Az Európai Bizottság jövő szerdán ismerteti azt a jelentését, amely az elmúlt 5 évben elért haladást értékeli a romániai igazságügyi reformok, valamint a korrupció elleni fellépés terén. Az értékelésben figyelembe veszik a legutóbbi fejleményeket is.

(MTI)

 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó