Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Politikai okokból kell mennie Alföldinek?

Szerző: Vörös István, – 2010-12-14 10:07:04

BUDAPEST - Vidnyánszky Attila (46) váltja Alföldi Róbertet (43) a Nemzeti Színház élén, s ez már csaknem egy hete eldőlt – közölte tényként, biztos forrásra hivatkozva értesülését a HírExtra. A 2008-ban, még az MSZP kormányzása alatt kinevezett Alföldi várható menesztése hónapok óta téma – a Blikk idén májusban számolt be először a lehetséges igazgatócseréről és Vidnyánszky esélyességéről –, s az utóbbi hetek botrányai, úgy tűnik, csak gyorsítottak a folyamaton. Állítólag már csak arról folyik a vita, mikor kell felállnia a főigazgatónak, hogy átadja helyét a jelenleg a debreceni Csokonai Színház élén regnáló Vidnyánszkynak.


Alföldi Róbert ellehetetlenítése a Nemzeti Színház élén már tavasszal megkezdődött. Sokan már akkor tudni vélték, hogy az idei évadnál tovább nem maradhat az igazgatói székben, s ennek nemcsak politikai, de művészi okait is látták. A végső csapás mégis Alföldi döntése volt, amellyel bérbe adta volna a nemzet színházának Nagytermét a román nemzeti ünnep alkalmából a Román Kulturális Intézetnek. Bár a felháborodás hatására ezt visszavonta, a Jobbiknak több se kellett, a színház előtt rendezett demonstráción Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő betegnek és perverznek nevezte a színigazgatót; véleménye szerint Alföldi „nyíltan propagálja a homoszexualitást, az aberrációt".



Ám míg a szélsőjobb Alföldi azonnali menesztését követelte, addig a Magyar Színházi Társaság kiállt a direktor mellett, s közleményben arra kérte a kulturális kormányzatot, hogy „tegyen lépéseket e kulturálatlan támadások ellen, és védje meg az intézményt és annak vezetőjét, valamint a művészeti élet egészét az utcai és útszéli atrocitásoktól".


A Nemzeti Színház közleményben reagált a hírekre: – A Nemzeti Színház vezetősége úgy gondolja, hogy a közelmúltban az intézményt és Alföldi Róbert személyét érintő szélsőséges politikai és sajtóbeli támadások, amelyek igyekeztek a színház működését ellehetetleníteni, és hivatalos fórumokon, valamint utcai megmozdulásokon többször is a főigazgató leváltását követelték, egy jogállamban nem képezhetik alapját kultúrpolitikai döntésnek.

Vidnyánszky Attila egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

(forrás: blikk.hu: Blikk-összeállítás)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó