Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Perli Norvégiát a tömeggyilkos

Szerző: Korsós Éva, forrás:hirado – 2015-10-24 12:25:38

Beperelte Norvégiát a 2011 nyarán hetvenhét embert lemészároló Anders Behring Breivik, egyebek közt embertelen bánásmódra és kínzásra hivatkozva. A norvég hatóságok úgy döntöttek, engedélyezik az eljárás továbbvitelét - írta a Deutsche Welle német rádió internetes felületén.

Breivik szerint a skandináv ország megsértette az emberi jogok európai egyezményének a kínzást és az embertelen vagy megalázó bánásmódot tiltó harmadik, valamint az elítéltnek a családhoz, a magánélethez és a személyes kapcsolatokhoz való jogának tiszteletben tartását szavatoló nyolcadik cikkelyét.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breivik büntetése megkezdése óta elszigeteltségben él, ez perindításának fő oka. Oystein Storrvik, a tömeggyilkos ügyvédje közölte, az eljárás célja az, hogy védence több emberrel tudjon érintkezni, kevésbé legyen elszigetelve a világtól. Hozzátette, Breivik legutóbb az édesanyjával találkozott, ezen kívül csak a fegyház munkatársaival tud kapcsolatot teremteni.

Breivikkel kapcsolatban hatalmas felháborodást keltette az, hogy nyáron felvették az Oslói Egyetem politikatudományi szakára. Az egyetem rektora közölte, az elítélt megfelelt a követelményeknek, ezért nyert felvételt. Hozzátette, hogy tanulmányait kizárólag a cellájában fogja folytatni, a kommunikáció közte és az egyetem között egy kapcsolattartón keresztül zajlik majd, és tankönyvekkel ellátják, de az internethez nem fog hozzáférni.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó