Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Orosz lehet az első laoszi atomerőmű

Szerző: Korsós Éva, forrás:atomenergiainfo.hu – 2015-08-30 11:27:47

Laoszban is a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kaphat lehetőséget az ország első atomerőművének megépítésére.

Erről az orosz atomóriás lapjának, a Vesztnyik Atompromnak adott interjúban beszélt a délkelet-ázsiai állam energetikai miniszterhelyettese, Szinava Szufanuvong.

Szavai szerint két, egyenként 1000-1200 megawattos reaktorblokkról folynak tárgyalások, és az első laoszi atomerőmű úgynevezett build-operate-transfer (építsd-üzemeltesd-add át) forgatókönyv alapján létesülne, vagyis a Roszatom finanszírozná a beruházást és egy ideig működtetné is a létesítményt, mielőtt az a laoszi állam tulajdonába kerülne. A miniszterhelyettes azt is elmondta, hogy az idén, október 7-én ünneplik a Moszkva és Vientián közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 55. évfordulóját, és az atom-együttműködési memorandum aláírását akár ehhez a dátumhoz is időzíthetik.

Laosz ma vízenergetikában a délkelet-ázsiai régió egyik vezető állama, előnyös földrajzi elhelyezkedése folytán több szomszédjának, például Vietnamnak, Thaiföldnek és Kambodzsának is exportál elektromos áramot, de potenciális vásárlója Szingapúr is – jelentette ki Szinava Szufanuvong. Így a leendő atomerőműben termelt energiát ugyancsak külföldön lehetne értékesíteni.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó