Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Orbán válaszolt Sarkozynek

Szerző: Bneu Edina, – 2012-01-10 14:53:42

Orbán Viktor miniszterelnök elküldte válaszlevelét a francia államfőnek - reagált Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője arra a sajtóértesülésre, amely szerint a tavalyi év végén Nicolas Sarkozy levelet intézett Orbán Viktorhoz, s ebben a francia cégek magyarországi helyzetével kapcsolatban is érdeklődött.



A levél tartalmáról Szijjártó Péter nem adott tájékoztatást. A szóvivő hozzátette, ami a két ország gazdasági együttműködését illeti, a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt alelnökeként gyakran találkozik Nicolas Sarkozyvel, és az egyik legutóbbi találkozójukon személyes megbízottak kinevezésében állapodtak meg.
A Magyar Narancs a levél Sarkozy-levél tartalmáról írt. A lap szerint a francia cégek magyarországi helyzetéről váltott levelet egymással Nicolas Sarkozy francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
Nicolas Sarkozy tavaly novemberi, párizsi keltezésű levelében felidézte, hogy 2010 végén is tájékoztatta Orbán Viktort azokról a nehézségekről, amelyekkel több francia vállalat is találkozott Magyarországon, s amelyek "aggodalmat keltettek bennük". Akkor megállapodtak abban - folytatta -, hogy megbíznak két közvetítőt a "nehéz ügyek rendezésének megkönnyítésével".
A francia elnök szerint közel egy évvel e kezdeményezés elindítása után megállapítható, hogy a közvetítők, Madarász László és Paul-Henri Ravier tevékenysége pozitív volt, amint arról közös jelentésük is tanúskodik.
"Tagadhatatlan, hogy ez a közvetítés lehetővé tette, hogy konkrét megoldásokat találjunk olyan szerződések keretében, amelyek révén bizonyos érintett projektek jövőjét egy jobb légkörben tudjuk elképzelni. Különös elégedettségemre szolgál, hogy két rendkívül kényes kérdésről - a közlekedési és a médiaszektorban - a közelmúltban olyan megoldás született, amely tudomásom szerint minden érintett felet kielégít. Személyesen is szeretném megköszönni önnek közbenjárását ebben az ügyben" - olvasható Sarkozynek a Magyar Narancs által fordított levelében.
Kiemelte ugyanakkor, hogy nem minden kérdést sikerült megoldani. Ezzel összefüggésben azt javasolta Orbán Viktornak, hogy zárják le a közvetítők feladatait, ezt követően pedig mindketten arra biztassák az érintett feleket, hogy tárgyaljanak a fennmaradó problémák gyors és kielégítő megoldása érdekében.
A francia elnök hozzáteszi, hogy "az új magyar szabályozási vagy törvényhozói intézkedésekkel kapcsolatos nehézségeket" érintően a közvetítőknek természetesen szinte semmilyen cselekvési lehetőségük nem volt. "Olyan területekről van szó, ahol kizárólag ön képes kielégítő, a belső piacra vonatkozó szabályoknak megfelelő megoldást találni, s ezek a szabályok a mi közös javaink az Európai Unió keretében" - írta a magyar kormányfőnek, hangsúlyozva, hogy nem titkolja aggodalmát a közszolgáltatások koncessziójával - például Budapest vízszolgáltatását vagy az energiaszektort érintően -, illetve legújabban az étkezési jegyek esetével kapcsolatban.
Nicolas Sarkozy kifejti, hogy példás kétoldalú kapcsolatokat kíván és azzal zárja sorait: meggyőződése, hogy a Magyarország és Franciaország közti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok lehetővé tudják tenni, hogy a két ország még közelebb kerüljön egymáshoz.
Idén januártól állami monopólium lett Magyarországon az étkezési jegy kibocsátása. A kormány lépése ellen már tavaly, a tervek nyilvánosságra kerülésekor több érintett cég, így az étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott három francia tulajdonú vállalat, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo is tiltakozott.
A vitás kérdések közé tartozott a pécsi vízmű ügye is. Pécs 2009 októberében felmondta a helyi vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt.-vel kötött szolgáltatási szerződést, és átvette a városi vízközműveket, miután a francia Suez Environnementtel határidőre nem egyezett meg a cég kisebbségi tulajdonrészének visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét, és kizárta a Pécsi Vízmű vezetői körét.
(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó