Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Öngyilkos akart lenni a bebörtönzött volt kormányfő

Szerző: Korsós Éva, – 2012-06-21 06:39:23

Adrian Nastase volt román miniszterelnök meglőtte magát, amikor a rendőrök be akarták kísérni a fogdájába.


Román sajtóértesülések szerint Nastase egy kilenc milliméteres pisztollyal sebesítette meg magát a nyakán. Állítólag az elfogatóparanccsal érkező rendőrök megpróbálták ezt megakadályozni, és dulakodás közben sült el a fegyver. Egyes hírforrások tudni vélik, hogy sebesülése nem életveszélyes, de a golyó nem távozott a testéből, ezért műteni fogják.

A mentők érkezésekor öntudatánál volt. A Floreasca sürgősségi kórházba szállították. Állapotáról az első órában ellentmondásos hírek szivárogtak ki, a kórház még nem adott ki hivatalos közleményt.

A román legfelsőbb bíróság - megerősítve az első fokon hozott ítéletet - jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a volt miniszterelnököt, akit befolyással való visszaélésben talált bűnösnek. A vád szerint Nastase illegálisan gyűjtött pénzt 2004-es választási kampányához vállalkozóktól és magánszemélyektől. A volt kormányfő befolyása alatt álló személyek egy építkezési konferenciát szerveztek, amelyen - részvételi díj álcája alatt - a politikus választási kampányára gyűjtöttek pénzt. Nastase jelöltként indult az elnökválasztáson, és alulmaradt Traian Basescu jelenlegi államfővel szemben.

Szerdán a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa elutasította a volt román miniszterelnök fellebbezését, így Nastasénak 24 órán belül börtönbe kellett volna vonulnia, hogy megkezdje büntetésének letöltését.

Nastasét még az éjszaka több párttársa, köztük Victor Ponta miniszterelnök, a szociáldemokrata párt (PSD) elnöke is felkereste a kórházban. A kormányfő a jelen lévő újságírók előtt azt mondta, nem kommentálhatja a bíróság ítéletét, egy bajban lévő embert jött meglátogatni. "Remélem, most Basescu boldog" - tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a román államfő bosszújának tekinti azt, hogy a korrupcióellenes ügyészség bíróság elé állította Nastasét.

(hir24)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó