Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Ölik az iráni filmet, pedig Oscar-várományos

Szerző: Gábor János, – 2011-10-20 16:26:37

A legbefolyásosabb amerikai és nemzetközi filmes szervezetek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben hat, munkásságukért bebörtönzött iráni filmkészítő szabadon bocsátását követelik. A pártfogoltak közt van a szakma által a legnagyobb élő iráni rendezőnek tartott Jafar Panahi, akit 6 év börtönre ítéltek, és 20 évre eltiltották a filmkészítéstől, valamint Marzieh Vafamehr színésznő, akit egy évre zártak el, de el kell szenvednie 90 ostorcsapást is a 2009-es, My Tehran For Sale c. moziért. A filmben egy olyan iráni nőt alakít, akit eltiltanak a színházi szerepléstől, majd egy osztrák férfi segítségével elmenekül az országból, hogy ne kelljen félelemben élnie.


Jafar Panahi, a 2006-os Berlini Filmfesztiválon, a Pályán kívül c. filmjéért nyert Ezüst Medve-díjjal

A bebörtönzött pályatársak sorsának hatására még nagyobb figyelem irányul a kritikusok által agyonmagasztalt A Separation (nálunk: Nader és Simin - Egy elválás története) c. mozira, amelyet a szakma a jövő évi Oscar-verseny legnagyobb esélyesének tart, a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. Asghar Farhadi rendező történetében Nader és Simin egy olyan válófélben lévő házaspár, akik épp\' készülnek maguk mögött hagyni Iránt, egyikük Alzheimer-kóros anyját, hogy külföldön élve biztosítsanak jobb jövőt gyermeküknek. A filmről kezdődött szakmai és társadalmi párbeszéd máris aggasztja az iráni kormányt - tegyük hozzá: joggal.


Jelenet a Nader és Siminből - a főszereplők: Leila Hatami és Peyman Moaadi

A művészi tevékenységükért elítélt közel-keleti filmesek esete nemzetközi üggyé dagadt, ugyanis a tiltakozáshoz csatlakozott szakmai szervezetek 35 különböző országban élő, több tízezer tagot számlálnak.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó