Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Obamának jó, hogy több az amerikai

Szerző: Gábor János, – 2010-12-22 08:07:05

Az Egyesült Államok lakossága az elmúlt évtized során 9,7%-kal nőtt és elérte a 308,7 milliót - derült ki a 2010-es népszámlálás hivatalos adataiból. Az amerikai Népszámlálási hivatal szerint az 1930-as évek óta nem volt ilyen lassú a lakosság növekedése. Az Egyesült Államokban tízévente tartanak népszámlálást. A demográfiai felmérés eredménye alapján újraosztják a mandátumokat a kongresszusban, ami a mostani eredmények alapján a republikánusoknak kedvez. A demokratákhoz húzó északkeleti és középnyugati tagállamok mandátumokat veszítenek majd a 435 tagú képviselőházban, amelyeket a republikánusok hátországának tekintett Texas, Utah és Dél-Karolina állam kap majd meg.



Az új adatok jelentős hatással lesznek az 2012-es elnökválasztásra is, mert a képviselői helyek számától függ, hogy egy-egy állam hány főt küldhet az államfő személyéről döntő elektori testületbe.

A népességi adatok alapján most minden államban megkezdődik a tízévenként szokásos küzdelem a választói körzetek határainak újrarajzolásának ügyében. Minden kerületnek hozzávetőlegesen azonos számú szavazót kell egyesítenie, ám a választási térkép "újrakörzetesítésével" jelentősen befolyásolni lehet a majdani eredményeket. A körzetek kijelölésében döntő szerepe lesz a tagállamok kormányzóinak, akiknek körében a republikánusok jelentős fölényre tettek szert a novemberi félidős választások nyomán.

A 2008-as elnökválasztás során Obama nyolcban nyert azon 10 állam közül, amelyek mandátumot veszítettek. New York-nak és Ohiónak kettővel kevesebb képviselője lesz, Iowa, Illinois, Missouri, Pennsylvania, Louisiana, Massachusetts, Michigan és New Jersey pedig egy-egy fővel kevesebbel képviselteti majd magát a szövetségi alsóházban.

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó