Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Nyolcmilliósra becsülik a krasznahorkai várban keletkezett kárt

Szerző: Bneu Edina, – 2012-03-22 16:26:09

2012. március 10-én leégett a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete, valamint a harangtorony illetve a Gótikus Palotában berendezett kiállítás. Az épületben hatalmas károk keletkeztek, ráadásul a tűzben több, a várban lévő műkincs is elpusztult. A hő hatására a harangtorony 3 harangja is szétolvadt. Az épületegyüttes – és a szlovák kulturális minisztériumhoz tartozó műemlék ingatlanok döntő többségének - biztosítását több társaság közösen látja el, melyből a legnagyobb részesedéssel a Generali Csoporthoz tartozó Generali Slovako rendelkezik.


A kárszakértők előzetesen 8 millió euróra becsülik a károkat (ebből 7 millió az épületkár és 1 millió az ingóságokban keletkezett kár). A Generali Slovako az elmúlt napokban már át is utalt 2 millió eurót a szlovák kulturális minisztérium számára annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a szlovák és a magyar történelmi hagyományok szempontjából is kiemelkedő jelentőségű kulturális érték mielőbbi rekonstrukciója. A minisztériumhoz tartozó többi műemlékkel együtt a biztosítás évi 11,6 millió euró értékig fedezi az ingatlanokban keletkezett károkat, míg az ingóságokban (műtárgyak, kiállítási tárgyak, könyvek, szobrok, stb.) bekövetkezett károkat 3,3 millió euró értékhatárig téríti meg.

A szlovák kulturális miniszter a felújítással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a vár akár már szeptemberben részlegesen látogatható lehet, a felújítás pedig nem fog évekig elhúzódni, néhány hónapon belül újra fogadhatnak látogatókat. Az eddig beérkezett információk alapján további jó hír, hogy a várban lévő műtárgyak mintegy 90 százaléka átvészelte a tűzvészt. A Generali Slovako a következő hetekben – szoros együttműködésben a szlovákiai szervekkel – mindent megtesz annak érdekében,hogy minél gyorsabban rendeződjön a nagy múltú, turisztikai és történelmi szempontból is kiemelkedő közép-európai épület helyzete.

(Klubrádió)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó