Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Nigerbe próbálhat menekülni Kadhafi fia

Szerző: Korsós Éva, – 2011-11-03 07:30:22

A Nemzetközi Büntetőbíróság szerint Kadhafi fia, Szeif al-Iszlám megpróbálhat elmenekülni Líbiából, a célállomás Niger lehet.


A Nemzetközi Büntetőbíróság  arra figyelmeztetett, fennáll a veszélye, hogy Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető emberiesség elleni bűntettekkel vádolt fia zsoldosok segítségével megpróbál elmenekülni Líbiából.

Az ICC értesülései szerint zsoldosok egy csoportja azon ügyködik, hogy Szeif al-Iszlámot kimenekítse Líbiából. Fölhívjuk a világ államait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy megakadályozzák ezt - mondta Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze szerdán New Yorkban. Feltételezések szerint a Kadhafi-fiú Nigerbe próbál átjutni. Az ottani nomád tuareg törzsek Kadhafi hívei.

A főügyész elmondta, hogy Szeif al-Iszlám közvetítők útján megkereste hivatalát. Azt tudakolta, átadnák-e a líbiai igazságszolgáltatásnak, ha föladná magát az ICC-nek. Azt a választ kapta, hogy erről megfelelő kérelem benyújtása esetén a bírói testület döntene. A líbiai átmeneti vezetés közölte, szeretnék, ha Szeif al-Iszlám és Abdullah asz-Szenúszi volt titkosszolgálati főnök - Kadhafi sógora - Líbiában állna bíróság elé.

A két férfi ellen nemzetközi körözés van érvényben. Azzal vádolják őket, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el idén februárban a Kadhafi-rendszer elleni tiltakozó megmozdulások leverésekor azzal, hogy civilek megölésére, megkínzására, megerőszakolására adtak utasítást.

(hvg)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó