Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Népszavazási törvénytervezetet hagyott jóvá a cseh kormány

Szerző: Bneu Edina, – 2012-03-28 16:34:17

Általános népszavazási törvénytervezetet hagyott jóvá a cseh kormány - közölték Prágában szerdán a kormány ülésének szünetében.


Csehországban a hatályos alkotmány eddig nem tette lehetővé országos népszavazás kiírását, a parlamentnek minden ilyen esetben - például az EU-csatlakozáskor - külön, az adott alkalomra szóló alkotmánytörvényt kellett elfogadnia.

A kormány mostani tervezete szerint egy népszavazás kiírásához petícióra lenne szükség, amelyet legalább 250 ezer állampolgárnak kell majd aláírnia. A népszavazás kezdeményezésének joga a kormányt és az államfőt is megilletné, s a kezdeményezésekhez minden esetben szükség lenne a parlament két házának beleegyezésére.

A népszavazásról szóló alkotmánytörvényt háromötödös többséggel fogadhatja el a parlament. Ez jelenleg azt jelenti, hogy a tervezethez a koalíciónak meg kell szereznie az ellenzék egy részének támogatását is.

A szociáldemokrata-kommunista ellenzéknek azonban nem tetszik a kormány javaslata, s bírálja azt. "Nem egy általános népszavazási törvénytervezetről van szó, hanem egy, a mindenkori kormányzatot előnyben részesítő törvénytervezetről. Ez inkább az általános népszavazási törvénytervezet elfogadására való igyekezet megtorpedózása" - jelentette ki Jeronym Tejc, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselőházi frakciójának vezetője.

A szociáldemokratáknak elsősorban az nem tetszik, hogy a népszavazás kezdeményezéséhez a parlament két házának jóváhagyása kellene. "Ebben az esetben minden népszavazási kezdeményezés a mindenkori parlamenti többség akaratának függvénye lenne" - indokolta pártja álláspontját Tejc.

Kifogásai vannak az ellenzéknek a népszavazás érvényességi küszöbét illetően is. A kormány szerint 50 százalékos részvételre lenne szükség ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, s eredménye pedig az állami szervek számára kötelező jellegű. A szociáldemokraták ezt a küszöböt 35 százalékban szeretnék megállapítani. Ugyancsak szociáldemokrata elképzelés, hogy népszavazást petíció nélkül a parlamenti képviselők vagy szenátorok egy meghatározott csoportja is kezdeményezhesse.

A népszavazás tárgyát nem képezhetnék személyi kérdések, csak olyan problémák, amelyek több mint egy választási időszakot érintenek. Karolina Peake kormányfőhelyettes szerint a népszavazás tárgyát alapvetően a Cseh Köztársaság bel- és külpolitikájának elvi jelentőségű kérdései képeznék.

Jeronym Tejc elmondta: a kifogások ellenére a szociáldemokrata párt az első körben támogatni fogja a kormány előterjesztését a parlamentben, majd a második olvasatban megpróbál változásokat eszközölni a tervezeten.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Nem mond le Schmitt


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó