Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Népszavazás a népszavazásról Svájcban

Szerző: Bneu Edina, – 2012-06-14 11:44:01

A népszavazásokról tartanak népszavazást vasárnap Svájcban: amennyiben a szavazók jóváhagyják az eléjük terjesztett kezdeményezést, a jövőben még több népszavazásra kerül sor az alpesi országban.


A hétvégi referendumot egy kis nacionalista csoport kezdeményezte. A Független és Semleges Svájcért elnevezésű akciócsoport azt kívánja elérni, hogy a jövőben automatikusan bocsássanak népszavazásra minden olyan nemzetközi szerződést, amelyet a svájci kormány alá akar írni.

A legtöbb politikai párt ellenzi a kezdeményezést, hangoztatva, hogy az állandó szavazási kényszer csúfot űzne a svájci demokráciából. Mindezt a többi között azzal támasztják alá, hogy a kormány évente mintegy ötszáz nemzetközi szerződést ír alá.

Svájcban az elmúlt időszakban évente átlagosan mintegy hat országos referendumot tartottak, míg a helyi, regionális népszavazások száma ennél magasabbra rúgott. A részvétel – ismét átlagosan – meghaladta a negyven százalékot.

Nincs a világon egyetlen más ország sem, amelyik annyi népszavazást tartatna, mint Svájc – érvelt a legújabb kezdeményezés ellen Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter. A referendumot kezdeményező és az ehhez szükséges aláírásokat összegyűjtő nacionalista csoport ezzel szemben azzal vádolta az ország politikai és gazdasági vezetőit, hogy félnek a szavazóktól.

 „A svájci elit nagy része pánikba esik egy kicsivel több demokráciával kapcsolatos elképzeléstől” – állította ezzel szemben Werner Gartenmann, az akciócsoport vezetője. Gartenmann hozzáfűzte: természetesen nem akarják azt, hogy mind az ötszáz szerződésről referendumot tartsanak. Szerinte, ha kezdeményezésüket jóváhagynák, a jelenlegi átlagnál alig lenne több a referendumok száma.

Egy legfrissebb felmérés szerint a lakosság egyharmada támogatja az akciócsoport javaslatát, ötvenöt százalék azonban ellenzi azt, míg tizenkét százalék egyelőre nem alakította ki álláspontját. Az akciócsoport elnöke ennek ellenére derűlátóan nyilatkozott, hangoztatva, hogy „eddig a világ egyetlen országa sem omlott össze a túl sok demokráciától”.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó