Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Nemi erőszakért megy hűvösre az ELTE díszdoktora

Szerző: Gábor János, – 2011-03-23 06:56:11

Nemi erőszak és más szexuális bűntények miatt hét év letöltendő börtönre ítélték Móse Kacav volt izraeli államfőt.

Kacav, akit a bíróság egy kolléganője megerőszakolása és másik kettő szexuális zaklatása miatt tavaly decemberben nyilvánított bűnösnek, továbbra is ártatlannak vallja magát. Amikor az ítéltet kihirdették, a 65 éves ex-politikus könnyekben tört ki és kiabálni kezdett a bírókkal: „Hibát követtek el! Ez egy hazugság! A lányok is tudják, hogy ez egy hazugság!"



A bíróság viszont, amikor decemberben bűnösnek nyilvánította a volt elnököt, indoklásában úgy fogalmazott, hogy Kacav vallomása „tele volt hazugságokkal". „Ha egy nő azt mondja, hogy nem, akkor azt úgy is érti" - állapította meg az ügyben ítélkező három bíró. Az egykori államfő helyzetét súlyosbította, hogy az igazságszolgáltatás akadályozásáért is szerepelt a vádpontok között, mivel megpróbált egyezkedni az egyik panaszossal a rendőrségen tett vallomásáról.



Hasonló ítéletre még nem volt példa a zsidó állam történetében, Kacav a legmagasabb rangú izraeli tisztségviselő, aki börtönbe kerül. A decemberi döntés napját Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Kacav párttársa „szomorú napnak" nevezte az izraeli polgárok számára, ugyanakkor kijelentette, az ítélet megmutatja, hogy „a törvény előtt mindenki egyenlő". A bíróság az ítélet meghozatalakor Kacav közszolgálati múltját nem írta a volt államfő javára, sőt, azzal vádolták, hogy kihasználta a pozícióját a szexuális bűntények elkövetésekor. Kacav 2000-től töltötte be az elnöki posztot, amelyről 2007-ben, mandátumának lejárta előtt két héttel a rá nehezedő nyomás miatt lemondott.

A volt államfőt sokan a „második Izrael" megteremtőjének tekintik, mivel arab országból bevándorolt szefárd zsidóként politikai pályája korábban soha nem látott magasságba ívelt. A jobboldali Likud párt tagjaként elutasította a palesztinokkal való béketárgyalást (az oslói folyamatot) és lényegében azt szorgalmazta, hogy a Gáza-övezet a zsidóságé legyen.



Elnökként 2004 tavaszán járt hazánkban (a képen Medgyessy Péter akkori magyar kormányfővel), a látogatás apropóján a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Tanácsa a tiszteletbeli doktori címet (doctor honoris causa) adományozta neki.

Heti Válasz
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó