Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Nem mond le a plágiummal vádolt román kormányfő

Szerző: Bneu Edina, – 2012-06-30 13:32:00

Nem mond le a román kormányfő, jóllehet az illetékes bukaresti testület megállapította: plágiumot követett el doktori dolgozata megírásakor. Victor Ponta szerint a döntés "politikai indíttatású és törvénytelen" - közölte pártja szombaton.


A plágiumok kivizsgálására hivatott Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács pénteken megállapította, hogy Victor Ponta a Bukaresti Egyetemen 2003-ban megvédett 307 oldalas dolgozatába 85 oldalt szó szerint bemásolt más tudományos munkákból anélkül, hogy szabályosan feltüntette volna forrásait. Emiatt a testület visszavonta a politikus doktori címét. A testületet azonban - annak ülése közben - Liviu Pop oktatási miniszter rendelet útján feloszlatta és újjászervezte. Ez azt jelenti, hogy tanácsot 20-ról 45 tagúra bővítik, és módosított hatáskörei között már nem szerepel a doktori disszertációk vizsgálata.

Pop egyúttal kijelentette, hogy bármilyen döntést hoz a régi összetételű testület, annak nem lesz jogi érvénye. "Politikai (indíttatású) és törvénytelen döntést hoztak a (Traian Basescu) államfőhöz közel állók azért, mert részt vettem az Európai Tanács ülésén. Nem adom fel a harcot, amelyet az ellenem irányuló támadások ellen vívok. Szó sem lehet arról, hogy lemondjak" - jelentette ki a Brüsszelben tartózkodó Victor Ponta a Bukarestben kiadott pártközlemény szerint. Az oktatási miniszter pénteken közölte: mostantól a tudományos kutatást felügyelő Országos Etikai Tanács hivatott dönteni a disszertáció eredetiségéről.

Ezt a bizottságot a Ponta-kormány mandátuma idején szintén újjászervezték, és megváltoztatták összetételét, amikor Ioan Mang, a szintén plágiumbotrányba keveredett, majd ennek nyomán lemondott oktatási miniszter munkája volt terítéken. A kormányfő egy csütörtöki lapinterjúban még arról beszélt, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, ha az etikai tanács vétkesnek találja. Románia képviseletében Victor Ponta utazott csütörtökön Brüsszelbe, az Európai Unió állam- és kormányfőinek értekezletére, annak ellenére, hogy szerdán a román alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az ülésen az államfő jogosult képviselni Romániát.  

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó