Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Nem csitulnak a Japán-ellenes indulatok Kínában

Szerző: Bneu Edina, – 2012-09-18 13:55:08

Japán aktivisták szálltak partra a vitatott hovatartozású Kelet- kínai-tengerben fekvő szigeteken, állítólag ide tart közel ezer kínai halászhajó is. A tüntetők továbbra is a nagykövetség előtt vannak, a feszültség még tovább nőhet, ma van ugyanis a japán megszállás évfordulója.



A több ezer tüntető nem tágít Japán pekingi nagykövetsége elől, farkasszemet néznek a rohamrendőrökkel. A demonstráció a vitatott hovatartozású, japánul Szenkakunak, kínaiul Diaoyunak nevezett kelet-kínai-tengeri szigetcsoport miatt kezdődött. A feszültség azonban várhatóan még tovább nő, ma van ugyanis a mukdeni incidens évfordulója, amely után megkezdődött Kína északkeleti területeinek japán megszállása.
Kedden japán aktivisták egy rövid időre kikötöttek az egyik szigeten, ami még tovább tüzelte a demonstrálókat. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az akció törvényellenes, és sérti Kína szuverenitását. A tudósítások szerint közel ezer kínai halászhajó megindult a szigetek felé, a japán partiőrség szerint pár hajó már megjelent a szigeteknél.
A kínai védelmi miniszter ma amerikai kollégájával, Leon Panettával találkozott. Liang Guanglie kijelentette, reméli, hogy békés megoldást találnak majd az ügyben. A megbeszélésen Panetta nem tett említést a konfliktusról, azt azonban megemlítette, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak szorosabban együtt kellene működnie katonai ügyekben. Utalt arra is, hogy az USA-nak és Kínának hasonló érdekei vannak a térségben.
A lakatlan szigetek hovatartozása miatt Japán és Kína már régóta verseng egymással. A kínaiak dühét most az váltotta ki, hogy Japán három szigetet megvásárolt a tulajdonos japán üzletembertől. A tüntetők nemcsak pekingi japán nagykövetséget próbálták megrohamozni, hanem országszerte demonstráltak Japán ellen, és megtámadták a japán üzleteket, éttermeket is. Több japán cég – például a Canon és a Panasonic - fel is függesztette működését.
A szigetek elsősorban az ott található gázmezők miatt fontosak. Japánon és Kínán kívül Tajvan is magának követeli őket.
(nol.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó