Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Nem csitul a hackerháború Örményország és Azerbajdzsán között

Szerző: Bneu Edina, – 2012-09-04 13:46:58

Titkosítják az azeri diplomaták és politikusok mozgásáról szóló információkat, az indoklás szerint Szerzs Szargszján örmény elnök Azerbajdzsánnal szembeni agresszív kirohanása és a helyzet kiélezésére irányuló törekvések miatt - közölte hétfőn a bakui külügyminisztérium. Közben a hackerháború is durvult Azerbajdzsán és Örményország között.



A magyar kormány pénteken kiadta hazájának Ramil Safarov azeri katonatisztet, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Magyarországon egy örmény katonatársának brutális meggyilkolása miatt. Azerbajdzsán és Örményország egyébként is feszült viszonya azóta még feszültebb.
"Tekintettel az örmény elnök agresszív nyilatkozataira, erre az országra hárul majd a felelősség bármilyen provokatív cselekményért, amely állampolgáraink és hivatalos személyiségeink ellen irányulna" - mondta Elman Abdullayev, a külügyi tárca szóvivője az 1news.az azeri hírportálnak. A cikkben emlékeztetnek arra, hogy Szargszján az örmény nemzetbiztonsági tanács péntek esti rendkívüli ülésén "egy sor provokatív kijelentést tett, Azerbajdzsán elleni agresszív cselekményeket" helyezve kilátásba.
Az ülés után az államfő utasítást adott az örmény hadsereg készültségi fokának első fokozatra emelésére. Vasárnapi üzenetében pedig, amelyet abból az alkalomból adott ki, hogy a két ország között vitatott hovatartozású Karabah 21 éve nyilvánította ki függetlenségét, azt mondta: "Nem akarunk háborúzni, de ha rákényszerítenek bennünket, küzdeni fogunk és győzünk. Nem félünk a gyilkosoktól, még akkor sem, ha államfői pártfogoltak."
Nem nyugszanak a hackerek
Hétfőn folytatódott a két ország kölcsönös internetes kalóztámadásainak sorozata. A vesti.az hírportál szerint a vezető azeri hírportálok ellen végrehajtott örmény támadássorozatra válaszul az Azerbaijan Defacers nevű azeri hackercsoport úgynevezett szolgáltatás-megtagadásos támadást intézett az örmény elnök hivatalos oldala ellen. Hackertámadás célpontjává váltak az armenpress.am és az armtoday.info örmény hírügynökségi weboldalak is, szervereiket teljesen megbénították.
A hackerek állítólag azt közölték, hogy hétfő este még több meglepetés is várja az örményeket. "Ha háborút akarnak, hát megkapják" - nyilatkozták a vesti.az-nek a hackercsoportból.
A PanARMENIAN.Net hálózatnak nyilatkozó örmény internetbiztonsági szakértő szerint az azeri hackerek szombattól hétfőig körülbelül 40 örmény oldalt törtek fel. Behatoltak emellett a jereváni polgármesteri hivatal és a GALA televízió honlapjára is, a két utóbbit azonban sikerült gyorsan helyreállítani.
Tiltakozás, demonstráció több országban is
A vesti.az számolt be arról is, hogy az azeri és magyar cserediákok és végzősök társaságának tagjai hétfőn a magyar közélet és a magyarországi azeri diaszpóra képviselőinek jelenlétében "hálaőrséget" tartottak a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete előtt.
A társaság közlése szerint körülbelül 140-en jelentek meg, hogy kifejezzék hálájukat a magyar hatóságoknak Ramil Safarov Azerbajdzsánnak történt átadásáért. A résztvevők kezében Szargszján örmény elnököt gyalázó feliratok, az állítólag örmény származású Szálasi Ferenc egykori magyar nyilas nemzetvezető, valamint hazájukban nemzeti hőssé avatott örmény terroristák áthúzott portréi voltak.
A résztvevők ezután egy parkba mentek, ahol elégettek egy örmény nemzeti zászlót. A zászlóégetésnél állítólag olyan magyarok is voltak, akiket felháborított a jereváni magyar tiszteletbeli konzulátus zászlójának leszakítása.
A PanARMENIAN.Net közlése szerint a Németországi Örmények Központi Tanácsa nyilatkozatban tiltakozott a Gurgen Markarján örmény katona megöléséért életfogytiglanra ítélt Ramil Safarov Magyarország általi kiadása ellen, a nemzetközi jog minden elvét sértőnek nevezve a kiadatásról létrejött azeri-magyar "alkut". A szervezet egyúttal bejelentette: szeptember 8-ra tiltakozó akciót szervez a berlini magyar nagykövetség elé.
A lengyelországi örmények a news.am hírportál tudomása szerint a varsói magyar nagykövetséghez intézett levélben tiltakoztak a kiadatás ellen, szégyenletesnek és az európai értékeket sértőnek nevezve a magyar hatóságok lépését.
(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó