Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Nem csillapodik az izlandi vulkán

Szerző: Gábor János, – 2011-05-22 09:56:25

Működésbe lépett szombaton a legnagyobb izlandi jégmező alatt fekvő Grímsvötn tűzhányó - közölte a reykjavíki meteorológiai intézet, hozzátéve: a kráterből hatalmas füstoszlop szállt fel. Haraldur Eirkisson, az intézet egyik munkatársa szerint a vulkánhoz egy speciális repülőgépet küldtek, hogy további vizsgálatokat végezzen. Mint mondta, a hegy fölött helyi idő szerint este hét körül kezdett nőni a füstfelhő, amely egy óra alatt elérte a 11 kilométeres magasságot.



A Grímsvötn Izland legaktívabb tűzhányója, amely 1922 és 2004 között kilencszer tört ki. A vulkán az ország délkeleti részén fekvő Vatnajökull jégmező alatt terül el. Az Izland 8 százalékát borító jégmező alatt számos tűzhányó és vulkanikus tó található. Az egyelőre nem tudni, hogy a Grímsvötn mostani kitörésének milyen hatása lesz. A vulkán legutóbbi, 2004 novemberében bekövetkezett kitörése során a vulkanikus hamu elért Európa kontinentális részéig és kisebb fennakadásokat okozott a légi közlekedésben.

Az akkor forgalmi zavar azonban messze nem jelentett akkora problémát, mint egy másik izlandi tűzhányó, az Eyjafjöll tavalyi kitörése. A Grímsvötntől délre fekvő vulkán áprilisi aktivitása miatt ugyanis csaknem egy hónapra megbénult az európai légiforgalom, mivel a szakértők attól tartottak, hogy a fél kontinenst beborító vulkáni hamu károkat okozhat a repülőgépek motorjában, vagyis balesetveszélyes.

Független Hírügynökség
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó