Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Négy év börtönre ítélték Berlusconit

Szerző: Korsós Éva, – 2012-10-27 07:12:55

Adócsalásért négy év börtönbüntetésre ítélték Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnököt. Most először született börtönbüntetés kiszabásáról szóló ítélet Berlusconi ellen, aki ellen számos különböző ügyben folynak eljárások.

A milánói bíróség négy év börtönbüntetésre ítélte pénteken Silvio Berlusconit, korábban négy alkalommal is miniszterelnökké választott olasz politikust. Berlusconit adócsalás miatt mondták ki bűnösnek.

A bíróság öt évre eltiltotta a közhivataloktól, és 10 millió euró bírság kifizetésére is ítélte a korábbi miniszterelnököt. Ez azt jelenti, hogy ha az ítélet jogerőssé válik, Berlusconi nem lehet a római parlament tagja sem.

A döntés nem jogerős, a volt kormányfő várhatóan fellebbezni fog. A magát a milánói ügyészség áldozatának tartó Berlusconi nem volt jelen a pénteki tárgyaláson, és nem kommentálta az ítéletet. Védőügyvédje, Nicolo Ghedini úgy nyilatkozott, hogy megvárja a bíróság indoklását.

A Mediaset néven ismert perben az ügyészség azzal vádolta Berlusconit, hogy cége az Egyesült Államokban 470 millió dollár értékben vásárolt amerikai televíziós sorozatokat off-shore cégeken keresztül. A szerződésekben azonban hamis összeget tüntetett föl, hogy elkerülje az Olaszországban fizetendő adót.

Ez a per az első, amelyben elmarasztaló ítélet született Berlusconival szemben, pedig számos ügyben folynak vagy folytak ellene bírósági eljárások. A többi perben vagy fölmentették a vád alól, vagy pedig a bíróság - elévülésre hivatkozva - beszüntette az eljárást.

Ebben az ügyben viszont a bíróság a vádat képviselő ügyészség kérésénél is szigorúbb ítéletet szabott ki. A tárgyalások hat évvel ezelőtt kezdődtek.

Berlusconi egy nappal ezelőtt jelentette be távozását az olasz nagypolitikából: közölte, hogy többé nem lesz miniszterelnök-jelölt. Közölte azt is, hogy december 16-át jelölte meg pártja, a Szabadság Népe (PdL) miniszterelnök-jelöltjének a megválasztására.

(origo)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó