Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Nagy sztárok és magyar est a Berlinalén!

Szerző: Gábor János, – 2010-02-16 12:39:32

Noha az egzotikumok és az ismeretlen, fiatal rendezők előnyben részesítéséről is nevezetes Dieter Kosslick, a Berlinben zajló nemzetközi filmfesztivál igazgatója, az idén 60. éves Berlinalén egyelőre a nagy nevek dominálnak. A hét végén mutatták be a svájci házi őrizetben lévő, világhírű francia-lengyel rendező, Roman Polanski The Ghost Writer című filmjét, amely Pierce Brosnannal és Ewan McGregorral a főszerepben óriási sikert aratott. A Robert Harris bestselleréből készült film páratlanul izgalmas politikai krimi, általános vélekedés szerint a hetvenes évek végén elkövetett liliomtiprás miatt a svájci hatóságok által - amerikai nyomásra - őrizetbe vett Polanski egyik legjobb filmje.


A The Ghost Writer a 20 versenyfilm között szerepel, sokan már most esélyesnek tartják a Berlinale fődíjára, az Arany Medvére, csak hát az elmúlt években egyetlen egyszer sem jött be a "papírforma".

A Berlinale legnagyobb sztárja - legalábbis egyelőre - Leonardo DiCaprio, aki az amerikai Martin Scorsese a versenyprogramhoz sorolt, de versenyen kívüli filmjének, a Viharszigetnek (Shutter Island) a főszerepét alakítja.


A kritikák szerint az ötvenes években egy bűnözők számára fenntartott elmegyógyintézetben játszódó film arról tanúskodik, hogy Martin Scorsese esetében Roman Polanskihoz hasonló "nagyságról" van szó, és a Titanic, továbbá több más felejthetetlen film főszereplője élete egyik legjobb alakítását nyújtja. És bár nem először vesz részt a Berlinalén, a tömeghisztériát látva változatlanul ő a berliniek kedvence.

Vasárnap a nemzetközi filmfesztiválba immár a harmadik egymást követő évben kapcsolódott be a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum. Az intézet ezúttal is Cinema Total címmel rendez vetítéseket, illetve szakmai találkozókat.


A rendezvénysorozat egy ízig-vérig magyar esttel kezdődik, amelynek keretében Jancsó Miklós fiatal kollégájával, Hajdu Szabolccsal beszélget. Mégpedig abból az alkalomból, hogy Hajdu Szabolcs legújabb, német-magyar-angol koprodukcióban készült filmjét, a Magyar Filmszemlén fődíjas Bibliothéque Pascalt meghívták a Berlinale Fórum szekciójába.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó