Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Mindenkit érdekel a feladványunk megfejtése!

Szerző: Füstös Éva, – 2016-01-29 12:00:00

A csütörtöki KORONAcafé feladta a leckét Mindenkinek!

Itt elolvashatja a helyes megfejtést, de ha a matematikai gondolatolvasónkra kíváncsi akkor azt is elvégezheti egyedül, vagy barátokkal a hét végén.

hirdetés

hirdetés

 Fogoly vagy, s celládnak két ajtaja van, egy-egy őr áll mindkettő előtt. Az egyik őr mindig hazudik, a másik mindig igazat mond, de te nem tudod, hogy melyik melyik. Az egyik ajtó a kivégzőosztag elé vezet, a biztos halálba, a másik a szabaduláshoz. Csak egy kérdést tehetsz fel, és csak az egyik őrnek. Mit teszel?

Megfejtés:

 Ha csak az ajtókra vagy csak az egyik ajtóra kérdezel rá, nem fogsz megtudni semmit. Az olyan kérdések például, mint "A bal oldali ajtó a halálba vezet-e?", semmire sem jók, hiszen vagy igen lesz a válasz, vagy nem, és nem tudod eldönteni, hogy a válasz igaz-e, vagy hamis. Ha meg azt kérdezed, hogy "A másik őr igazmondó-e?", mindig azt a választ fogod kapni, hogy nem. Ám arra a kérdésre, hogy "A másik őr azt mondaná-e, hogy a bal oldali ajtó a halálba vezet?", mindig hamis választ kapsz, tehát azt az ajtót kell választanod, amelyiktől elriasztottak.

 

A következő egyenlettel bárkinek megtudhatod a cipőméretét és az életkorát.

Gondolatolvasó egyenlet

Először teszteld magadon, vagy válassz ki valakit, akivel kipróbálhatod ezt a trükköt: csak egy-egy számológépre, papírra és tollra lesz szükségetek. A számolás menete a következő:

  1.  Írja le a cipőméretét, de ne árulja el. A számot szorozza meg öttel.
  2. A kapott számhoz adjon hozzá 50-et.
  3. Az eredményt szorozza meg 20-szal.
  4. Adjon hozzá még 1015-öt.
  5. Végül a  születési évét,( 4 jegyű szám) vonja  ki az előbb kapott számból.

Az eredmény egy legalább háromjegyű szám lesz, amelyből az első kettő az alany cipőmérete, a többi pedig az életkora. Ez a műveletsor bárkinél alkalmazható, és nincs benne semmi ördögi, csak egyszerű matematika.

Ugye milyen szuper? :)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó