Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Minden tizedik lengyel diplomata jelentett

Szerző: Bneu Edina, – 2011-07-25 13:11:39

Egy lengyel hetilap megszerezte azoknak az átvilágítási nyilatkozatra kötelezett lengyel diplomatáknak a névsorát, akik elismerték, hogy az előző rendszerben együttműködtek a titkosszolgálatokkal.


A listát az átvilágítást végző lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) bocsátotta az Uwazam Rze című hetilap rendelkezésére, annak kérésére. A lap szerint összesen 222 lengyel diplomata ismerte el együttműködését a korábbi kommunista katonai vagy polgári titkosszolgálatok valamelyikével. Ez a lengyel külügyminisztérium (MSZ) külügyi szolgálatban álló munkatársainak mintegy 10 százaléka. Közülük 27-en a diplomáciai ranglétra legmagasabb fokára emelkedtek, címzetes nagyköveti rangban vannak. Többségük külföldi lengyel diplomáciai képviseletek élén állt vagy áll jelenleg is, illetve vezető tisztségeket töltött vagy tölt be a külügyminisztériumban.

Tomasz Turowski a lengyel belbiztonság (SB) tisztjeként egyebek között a Vatikánban teljesített külszolgálatot - és kémkedett - az előző rendszerben, Jaroslaw Spyra perui nagykövetet pedig Limából hívták vissza, ahol a lengyel nagykövetséget vezette. Ő Eugeniusz Spyrának, a lengyel kommunista hírszerzés egykori „ászának” a fia. A lap felsorolja azokat a diplomatákat, akik egykori ügynökként ma is külszolgálatot látnak el: ilyen Andrzej Krawczyk pozsonyi, Boguslaw Ochodek rámalláhi (Palesztin Autonómia), Janusz Skolimowski vilniusi és Stanislaw Smolen bagdadi nagykövet.

Ügynökmúltja nem akadályozta meg a külügyminisztériumot abban, hogy Janusz Niesytót márciusban kinevezzék helsinki nagykövetté, holott a szejm külügyi bizottsága meghallgatásán nem rejtette véka alá, hogy a finn nyelvet nem ismeri, nem is szándékozik megtanulni, és a helsinki képviseleten szeretné kivárni a nyugdíjkorhatárt.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

A Toyota nem enged karambolozni


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó