Mindenkivel tárgyalunk és konzultálunk és betartjuk az idei, 3,8 százalékos hiánycélt - ezt ígérte a kormány a múlt héten. A januárban benyújtott konvergencia-programban jövőre 2,8 azt követően pedig már 2,5 százalékos hiánnyal számol Magyarország.  A miniszterelnök azonban új időpontot vár az Európai Uniótól. A kormány most abban bízik, hogy a tagállamok októberben egy új, közös céldátumban állapodnak majd meg, és így nem kell már jövőre 3 százalék alá vinni a deficitet.

„Magyarországnak az a célja, hogy egy reális, teljesíthető és nem utolsósorban az EU-n belül is elfogadható és kitűzött célt elérjen, hogy pontosan mikor és mennyit, az nagyban függ attól, hogy az unió hogyan dönt” – jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő.

A GKI Gazdaságkutató elnöke szerint függetlenül az Európai Unió döntésétől hazánknak be kell tartania a konvergencia-programban szereplő céldátumokat. Ráadásul szerinte azt nem is lehet csak úgy módosítani. Ha Magyarország ezt mégis megteszi, akár súlyos szankciókkal is számolhat.

„Magyarország egy-egy évben olyan 4-5 milliárd eurónyi forrást is lehívhat. Ennek akár az egyharmadát, a felét is megvonhatják” – fogalmazott Vértes András.

„Feltehetően nincs tisztában teljes mértékben ezzel a helyzettel vagy nagyon rosszul választotta meg a tanácsadóit” – mondta a miniszterelnökről Katona Tamás, volt pénzügyi államtitkár, aki szerint Orbán Viktor stílusát egyre több európai ország bírálja. A szocialista politikus hangsúlyozta: nem lehet felrúgni a konvergencia-programot.

Magyarország egyébként már háromszor sértette meg az uniós szabályokat. És még mindig az úgynevezett túlzott deficit eljárás alatt áll. És ez addig úgy is marad, ameddig a hiányt nem tudja három százalék alá faragni. Az MSZP azt követeli, Orbán Viktor végre álljon ki az emberek elé, és mutassa be a jövő évi költségvetés sarokszámait.