Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Mesterséges baktérium áll a járvány mögött?

Szerző: Bneu Edina, – 2011-06-16 13:37:58

Nem fejlődhetett ki természetes úton az a kórokozó, amely a már több országban dúló hasmenésjárványt váltotta ki, állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa.

 

Baranov a Komszomolszkaja Pravda című lap olvasóinak kérdéseire válaszolt, és interjút is adott, amelyben kifejtette: a kórokozónak nincs köze a hétköznapi zöldségekhez, mint az uborka, paradicsom, vagy a saláta, ezek fogyasztása veszélytelen.

A járványt okozó baktérium genetikai vizsgálata kiderítette, hogy a törzs Dél-Afrikából való, és általában súlyos hasmenést okoz, de a törzs genetikai állománya 20 százalékban módosított olyan irányba, hogy ellenálló legyen az antibiotikumokkal szemben. Így az új verzió rendkívül mérgezőnek bizonyult.

 „Meggyőződésem, hogy egy biotechnológiai társaságnál történt szivárgás, ez a mikroorganizmus nem fejlődhetett ki természetes úton. Hogy miért éppen Németországban jelent meg, nem tudom megmondani. De az mindenesetre furcsa, hogy éppen egy biofarmon találták meg, ez akár a biotermelés elleni provokáció is lehet” – mondta az orosz tudós.

A járvány már 37 ember életét oltotta ki, és Németországban 100 fővel növelte a veseátültetésre várók számát. Oroszország a múlt héten betiltotta az Európai Unió tagállamaiból származó zöldségimportot.

(Index/MTI)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó