Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Meghalt a titkos Darth Vader

Szerző: Gábor János, – 2012-01-03 11:11:04

Olyan embert veszített el a filmvilág, akiről hivatalosan sokáig nem is tudott. Újév napján, egy angliai kórházban hunyt el Bob Anderson, egykori olimpikon, vívó, akinek a Csillagok háborúja és a Gyűrűk ura-filmek izgalmas, látványos kardozó jeleneteit köszönhetjük, igaz előbbi trilógiában betöltött szerepét sokáig titokban tartották.



Anderson harcolt Darth Vader jelmezében a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér c. mozikban, tehát kiderült, hogy a minden más jelenetben megjelenő David Prowse-on és a szinkronhang, a nemrég életmű-Oscart átvevő James Earl Jones-on kívül még egy személy köthető a sci-fi-mozik leglegendásabb alakjához. Személyét a Luke Skywalker-t alakító Mark Hamill becsülte meg a legjobban, amikor egy 1983-as interjúban nyilvánosságra hozta: Anderson-nak köszönhetik a feszült, izgalmakkal teli, az egész világot lenyűgöző kard-csatákat.

Mark Hamill (balra) és Bob Anderson a legendássá vált Vader-Skywalker-harc főpróbáján:


"Titokban kellett volna maradnia, de végül azt mondtam George-nak (George Lucas, a rendező), hogy méltatlannak érzem" - mondta Hamill a Starlog magazinnak. "Bob véresen komoly vette a munkát, megérdemli az elismerést. Nevetséges lenne csupán egy embernek tulajdonítani ezt a mítoszt."

Robert James Gilbert Anderson 1922-ben született a dél-angliai Hampshire-ben. A Királyi Tengerészet kötelékében harcolt a II. világháborúban, majd vívóként képviselte hazáját az 1952-es olimpián, illetve az \'50-es és az \'53-as világbajnokságon. Első filmje az Errol Flynn főszereplésével készült, \'52-es The Master of Ballantrae volt, aztán vívóként dolgozott több James Bond-moziban, az Oroszországból szeretettel, és a Halj meg máskor c. epizódokban, A herceg menyasszonyában, a Zorro legendájában és persze a Gyűrűk ura-trilógiában. Ezeken kívül olyan mozik kardozó jeleneteit rendezte, mint a Karib-tenger kalózai, Az első lovag, és A három muskétás.

Bob Anderson, ahogy Sean Bean-nek (jobbra) tanítja a harci mozdulatokat, a Gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége c. film forgatásán:


A szakma legnagyobbra becsült harci-jelenet-rendezőjét és koreográfusát veszítette el az amerikai film. Bob Anderson 89 éves volt.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó