Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Még mindig öl a metil-alkohol Csehországban

Szerző: Korsós Éva, – 2013-05-08 05:43:44

Idén április végéig újabb hat ember halt meg metil-alkohol-mérgezésben Csehországban. Ezzel 45-re nőtt a szeptember óta tartó mérgezéshullám áldozatainak száma – mondta az országos rendőrfőparancsnok helyettese kedden. Václav Kucera prágai sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a mérgezett alkohol fogyasztása miatt több mint százharmincan tartós egészségügyi károsodást szenvedtek.



A rendőrség 55 ember ellen indított büntetőeljárást, míg további 36 esetében folyik a vizsgálat. "Valószínű, hogy az év közepéig minden vizsgálat lezárul, megtörténnek az első vádemelések, és az első ügyek a bíróság elé kerülnek" – mondta a rendőrfőkapitány helyettese.

Hatósági becslések szerint még legalább 2000 liter mérgezett alkohol van az embereknél, esetleg raktárakban. Más források szerint akár 4000 liter is lehet – jegyezte meg Kucera.

Az év elején a rendőrség körülbelül 5000 liter mérgezett szeszről beszélt, de azóta nagyjából 3000 litert sikerült megtalálni és megsemmisíteni.

Az alkoholmérgezési hullám tavaly szeptemberben Észak-Morvaországból indult el. A mérgezések miatt a cseh kormány szeptember 14-én megtiltotta a tömény szesz forgalmazását, a döntés két hétig volt érvényben. A cseh lakosság nagy többsége azonban azóta is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza, ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás.

A kormány a jövőben szigorítja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani a piacokon vagy az utcai kioszkokban.

(hvg)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Meghalt az osztrák sztár-DJ


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó