Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Médiatörvény: nagyobb bírság, rendeletek

Szerző: Gábor János, – 2010-12-21 13:10:53

Név szerinti szavazással, a Fidesz és a KDNP képviselőinek támogatásával az Országgyűlés éjjel negyed kettőkor elfogadta az új médiatörvényt - jelentette hajnalban az MR1-Kossuth Rádió parlamenti tudósítója. A szavazás előtt az LMP képviselői egy transzparenst mutattak fel, amelyen az állt, a sajtószabadság huszonegy évet élt. A vitában Karácsony Gergely (képünkön), az ellenzéki párt képviselője azt mondta, a jogszabály nem méltó Magyarországhoz, és a Fidesz elmúlt nyolc éves politizálásához.



"Egyértelmű lobbicsoportokat kiszolgálva saját médiabirodalmának építése érdekében felszámolja a sajtószabadság garanciáit és megfélemlíti az újságírókat"
- mondta az LMP-s politikus.

A Fidesz azonban úgy vélte, az elmúlt másfél évtizedben megváltozott médiaviszonyok indokolják az új szabályozást. L. Simon László, a parlament kulturális- és sajtóbizottságának fideszes elnöke megjegyezte, a Médiatanács valamennyi döntése ellen jogorvoslati lehetőséggel lehet fordulni a magyar bíróságokhoz.

A törvényben az áll többi között, hogy a médiahatóság pénzbírságot is kiszabhat az internetes és nyomtatott sajtóorgánumokra, a tévékre, a rádiókra, amennyiben megsértik a közerkölcsöt, az emberi méltóságot vagy a személyiségi jogokat. A rádióknak ezentúl több magyar zenét kell sugározniuk, a közmédiumok több reklámot adhatnak, a legnagyobb kereskedelmi csatornákon pedig kevesebb bűnügyi hír lehet a reggeli és az esti híradókban.

Szintén név szerinti szavazással fogadták el a képviselők, hogy a Médiahatóság elnökének legyen rendeletalkotási joga. Ez lényegében azt jelenti, hogy a hatóság rendeletekkel határozhatná meg például a frekvenciahasználati- és más díjakat. A Fideszes Rogán Antal (lenti kép) javaslatát a múlt héten még nem támogatta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, most viszont mellette voksolt.



A Fidesz és a KDNP is leszavazta a médiatörvényhez benyújtott javaslatot, így a sajtóban a büntetést csak a bíróság döntése után kell befizetni. A fideszes bizottsági elnök, Balsai István által aláírt indítvány két kormánypárti képviselő – a fideszes L. Simon László és a kereszténydemokrata Pálffy István - múlt héten elfogadott javaslatát változtatta volna meg. A Ház azonban egyhangúlag, 342 nem szavazattal elutasította azt, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat így továbbra is lehetőséget ad arra, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumokra kétszázmillió forintig, más médiaszolgáltatókra ötvenmillió forintig, országos napilapokra és internetes sajtótermékekre huszonötmillió forintig, hetilapokra és folyóiratokra tízmillió forintig kiróható bírságokat ne kelljen azonnal befizetni.

Korábban:
Felfüggesztették a közrádió műsorvezetőjét!
Médiatörvény: kiakadt a Népszabadság!

mr1-kossuth.hu
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó