Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Második szakaszánál járnak az egyiptomi választások

Szerző: Bneu Edina, – 2011-12-14 10:29:42

Szerdán - helyi idő szerint reggel 8 órakor - kezdetét vette az egyiptomi törvényhozási választások második szakasza az ország területének harmadán. A voksolás múlt hónapban tartott első szakaszában az iszlamisták, közöttük is mindenekelőtt a Muzulmán Testvériség pártja, gyűjtötték be a legtöbb szavazatot.


Ezúttal újabb kilenc tartomány - többek között Asszuán és Szuez - összesen 18,8 millió választópolgára jogosult arra, hogy az urnákhoz járuljon. A voksokat még csütörtökön is le lehet adni. Az ország utolsó harmada januárban választhatja meg képviselőit.

A helyi média értesülése szerint néhány képviselőjelölt panaszt tett amiatt, hogy riválisai - egyrészt a Hoszni Mubarak egykori pártjának táborából valók, másrészt az iszlamisták -  még hétfőn is röpiratokat terjesztettek és plakátokat függesztettek ki jelöltjeik népszerűsítésére, pedig a voksolás előtt ilyen rövid idővel ez már tilos.

A három szakaszos szavazáson a 498 fős törvényhozás feltöltéséről döntenek, ami az első lépés afelé, hogy a katonai helyett polgári kormány kerüljön az észak-afrikai ország élére.

A múlt hónapban a hadsereg elleni erőszakos utcai tüntetések mérgezték a légkört Egyiptomban. A megmozdulásoknak 42 halálos áldozatuk volt; ennek ellenére a törvényhozási választások első szakasza nagyjából békésen lezajlott.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó