Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Magyarország kimarad az új euróövezeti megállapodásból

Szerző: Korsós Éva, – 2011-12-09 08:24:24

Nagy-Britannia, illetve Magyarország, Svédország és Csehország egyelőre nem csatlakozik az euróövezet költségvetésének rendbetételét célzó intézkedésekhez. Utóbbi három még konzultálna a parlamentjével, de a britek végleges elutasító választ adtak. A 27 tagállam nem tudott egyezségre jutni, hogy az intézkedések bevezetésének érdekében módosítsák a Lisszaboni Szerződést. Az ügyet ezért 17 euróövezeti, illetve hat azon kívüli tagállam kormányközi megállapodással rendezi.

Nem sikerült megszerezniük az európai uniós vezetőknek mind a 27 tagállam támogatását, hogy módosítsák a Lisszaboni Szerződést annak érdekében, hogy szigoríthassák az euróövezeti országok költségvetési politikáját. Az ügyben csupán kormányközi elvi megállapodás születhet, az eurozóna 17 tagállama és hat további állam között - közölte a csütörtök éjszaka a közel tíz órán keresztül tartó tárgyalás után Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke.

Két ország - Svédország és Csehország - kormányfője parlamenti felhatalmazást kér a csatlakozáshoz, ketten egyáltalán nem csatlakoznak. Az egyik Nagy-Britannia, a másik Magyarország.

Nicolas Sarkozy francia elnöknek az MTI által idézett szavai szerint az "elfogadhatatlan feltételeket" támasztó Nagy-Britannia mellett egyelőre Magyarország, Csehország és Svédország - utóbbi kettőnek a parlamenttel kell konzultálnia - nem vesz részt az új dokumentum elkészítésében. Úgy vélte, elsősorban az egyes pénzügyi szabályok alól kivételezést követelő London álláspontja akadályozta meg, hogy a 27 ország megegyezzen.

Az [origo] brüsszeli forrásokból ugyanakkor úgy értesült, hogy Magyarország nem Nagy-Britannia mellett áll, hanem Csehországhoz és Svédországhoz hasonló helyzetben van, vagyis még át szeretné gondolni, konzultálni a parlamenttel, és utána dönteni. David Cameron brit kormányfő a megbeszélés után rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen kijelentette, Nagy-Britannia "az euróövezeten kívül marad".

A távozóban lévő Orbán Viktor magyar miniszterelnök az [origo] kérdésére nem kommentálta az elhúzódó munkavacsora eredményét, csak annyit mondott a pénteki csúcstalálkozóra utalva: "Holnap reggel találkozunk". A kicsivel utána távozó Petr Necas cseh miniszterelnök nyilatkozta azt a cseh sajtónak, hogy a négy fent jelzett ország nem csatlakozott az új eurózóna-megállapodáshoz.

(origo)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó