A spanyol Ebro csoporthoz tartozó Panzani cég bejelentette, hogy lóhúst talált több, Franciaországban forgalmazott raviolis konzervében. A terméket a William Saurin nevű alvállalkozó készítette a Panzani számára.
Az érintett ételkészítményt azonnal kivonták a forgalomból. A Panzani telefonos ügyfélszolgálaton keresztül részletesen tájékoztatja a fogyasztókat a teendőkről, akiknek visszatéríti a megvásárolt termékek árát. A Panzani jelezte, csak a raviolikat érinti a probléma, a többi húsalapú ételkészítményben nem találtak lóhúst.
A lóhúst egyébként a múlt héten a Panzani kezdeményezésére, egy független laboratóriumban elvégzett vizsgálatok mutatták ki. A márka szerint az alvállalkozó William Saurin, amely 13 éve készít raviolis ételeket a Panzani számára, "csalás áldozata lett az egyik beszállítója részéről". A Panzani annyit elárult, hogy nem a francia Spangheróról van szó, amely az eddig botrányt okozó esetekben a lóhúst importálta Romániából és azt marhahúsként adta tovább. A Spanghero ugyanis nem beszállítója a William Saurinnek.
Az eset arra utal, hogy az elvileg marhahúsos ételkészítményekbe kevert lóhús miatt Franciaországban kirobban gazdasági botrány feltehetően nem kizárólag az eddigi leleplezett ágazatot és a Spangherót érinti.
A Panzani azt is jelezte, hogy nem vásárolt sem Romániából, sem más kelet-európai országból húst, hanem kizárólag a 15 nyugati-európai országból szerezte be azt. A márka kedden ígéretet tett arra, hogy ezek után "kizárólag francia származású" marhahúst fog használni minden ételkészítményhez. Az LSA szaklap szerint a Panzani gazdasági csalás büntette miatt feljelentést tesz.
Csaknem egy hónapja tart az európai agro-élemiszeripari ágazatban a lóhúsbotrány, amely azzal kezdődött, hogy Nagy-Britanniában elvileg marhahúsos lasagne-készítményekben lóhúst találtak. Azóta mintegy 15 országban, köztük Magyarországon, valamint Hongkongban vontak ki a forgalomból olyan készételeket, amelyeken nem volt feltüntetve, hogy lóhúst tartalmaznak.
(klubradio)
A sípszó után hagyjon üzenetet!