Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Levelet írtak az új egyiptomi elnöknek izraeli vezetők

Szerző: Bneu Edina, – 2012-07-02 13:13:47

Murszi kötelezettséget vállalt Egyiptom összes nemzetközi szerződésének tiszteletben tartására.


Az izraeli államfő és a miniszterelnök külön levélben fejezte ki jókívánságait Egyiptom újonnan megválasztott iszlamista elnökének és a két szomszédos ország közötti béke megőrzésére szólított fel.

Benjámin Netanjahu kormányfő és Simon Peresz államfő levele volt az első hivatalos kommunikáció Mohamed Murszival az új elnök megválasztása óta.

Murszi kötelezettséget vállalt Egyiptom összes nemzetközi szerződésének tiszteletben tartására. Az őt jelölő Muzulmán Testvériség ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy szükséges lehet az 1979-ben kötött izraeli-egyiptomi békeszerződés módosítása.

A zsidó állam gyanakvással kísérte a Hoszni Mubarak volt elnök rezsimje elleni felkelést, és a Muzulmán Testvériség politikai térnyerése, továbbá Murszi győzelme megerősítette aggodalmát. Ezt táplálta a gázai palesztinok népünnepélye is, amellyel Murszi győzelmét fogadták.

Az izraeli vezetők levele megfigyelők szerint tükrözi, hogy milyen jelentőséget tulajdonítanak a különbékének. Ez volt az első, amelyet Izrael közel-keleti arab országgal kötött, és amely lehetővé tette hadereje számára, hogy a libanoni, szíriai és palesztin konfliktusokra összpontosítson.

Netanjahu hivatala megerősítette, hogy a kormányfő levélben fordult Murszihoz, de tartalmáról nem közöltek részleteket.

Az 1994-ben Nobel-békedíjat kapott Peresz vasárnap közétett, de már csütörtökön elküldött levelében szintén a békét méltatta, amely "számtalan egyiptomi és izraeli fiatal életét kímélte meg".

(MTI)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó