Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Levadászták és megették a magyar gólyát

Szerző: Korsós Éva, – 2013-09-06 13:10:26

Először a rá erősített jeladó miatt kémnek nézték, majd szabadon engedése után levadászták és megették az Egyiptomig repülő gyanútlan magyar gólyát – derül ki a Magyar Madártani Egyesület cikkéből.



Egy egyiptomi családtól kellett visszakérni azt a jeladót, amely arra Magyarországon meggyűrűzött gólyára volt erősítve, amelyet pár nappal ezelőtt napokig fogva tartottak az egyiptomi hatóságok – áll a cikkben. A Ménes nevű gólyát a hét végén amiatt fogták el, mert a rá Magyarországon szerelt, a költözési útvonalát követő jeladó miatt valamiféle kémnek nézték, de szerdára belátó módon szabadon engedték.

A madár adója az elengedést követően a napelemeknek köszönhetően megfelelően feltöltődött, és újra kezdett sugározni – írja az egyesület, a küldött adatokból megállapítható volt, hogy Ménes a várható viselkedés szerint kisebb távolságokat repülve továbbra is a térségben maradt, ahol minden bizonnyal táplálkozva készült fel az újabb vonulási szakaszra.

Ezt követően a mozdulatlansága miatt arra tippeltek a madárvédők, hogy nagyfeszültségű vezeték csaphatta agyon a madarat, kiderült, hogy egy asszuáni család levadászta és megette, jeladóját az Egyiptomi Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa szerezte vissza.

A madárvédők megjegyzik, hogy a Méneshez hasonlóan rutintalan, idei fiókaként az első vonulását végző gólyák gyakran keresik az ember közelségét, ahol az évezredes madárvadászati gyakorlattal rendelkező törzsek könnyű prédájává válnak. A legismertebb módszerként a dobóbot használatát említik, ezzel a repülő madarakat is képesek elejteni a vadászok.

(hvg)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó