Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Letette a hivatali esküt Németország új államfője

Szerző: Korsós Éva, – 2012-03-23 10:25:14

Hitet tett a demokrácia, a szabadság, a társadalmi igazságosság és az európai integráció mellett, és harcot hirdetett a szélsőségek ellen programadó beszédében Joachim Gauck, az új német államfő, aki pénteken tette le hivatali esküjét Berlinben a törvényhozás két házának közös ülésén.


Gauck a februárban lemondott Christian Wulff örökébe lépett, és a háború utáni Németország 11. elnöke lett. A március 18-án megválasztott evangélikus pap, polgárjogi harcos, a volt keletnémet állambiztonsági iratanyagát kezelő hivatal első vezetője az első szövetségi elnök, aki a volt NDK-ból származik, és ő az első pártonkívüli is az államfői tisztségben.

A berlini Reichstagban - a törvényhozás alsóházának, a Bundestagnak az épületében - a beiktatást követően elmondott beszédében Gauck hangsúlyozta: "ajándékot", vagyis bizalmat kér a választópolgároktól személye iránt és az "újraegyesített, felnőtt Németország" iránt, és azt is kéri tőlük, hogy bízzanak magukban, mert csak önbizalommal lehet eredményeket elérni.

(inforadio)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó