Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Lemondott Silvio Berlusconi

Szerző: Korsós Éva, – 2011-11-13 08:57:24

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szombaton este Rómában benyújtotta lemondását Giorgio Napolitano államfőnek - jelentette be a Quirinale, az olasz elnöki palota. Az államfő elfogadta Berlusconi lemondását. A Quirinale előtt várakozó tömeg "bolond" kiáltásokkal fogadta Berlusconit, és többen aprópénzt dobáltak irányába.

 Berlusconi kedden elvesztette a képviselők többségének a támogatását a parlamentben, és nem várta meg, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesszen elő. Mandátuma 2013-ban járt volna le.

Szombaton kora este 380 igen szavazattal a római képviselőház is megszavazta a megszorító költségvetési csomagot, így megnyílt az út Silvio Berlusconi lemondása előtt. Az ellenzék nem vett részt a szavazáson, nem kívánva támogatni a távozó kormány költségvetési intézkedéseit. Az alsóházi voksolást a kormány legutolsó ülése követte, Silvio Berlusconi ez után ment a Quirinale palotába és benyújtotta lemondását.

Az MTI római tudósítója szerint az alsóház épülete és Berlusconi rezidenciája, a Grazioli-palota előtt délutántól gyülekezett a miniszterelnökről véleményt nyilvánító és távozását ünneplő tömeg. A transzparenseken a Végre! Köszönjük Napolitano! felirat is olvasható. Az eddigi koalíció képviselőit pojácáknak nevezték.

Róma központjában kiemelt a biztonsági készültség, a parlament környékét lezárták. A Szabadság és Igazság mozgalom arra kérte az olaszokat, hogy Berlusconi távozásakor nemzeti zászlót tűzzenek ki az ablakokba.

Az államfő a közgazdász Mario Montit kéri fel kormányalakításra. Ezt támasztja alá, hogy Berlusconi szombaton munkaebéden tárgyalt Montival. Sajtóértesülések szerint Monti szakértői csapatot állított össze, aminek egyetlen pártpolitikusa a külügyminiszter-jelölt Giuliano Amato lenne.

A pénzügyminiszteri szék Guido Tabellinire, a milánói Bocconi egyetem közgazdász professzorára várna. Napolitano vasárnap délelőtt kezdi meg a pártokkal a konzultációkat. Az ellenzéki pártok kivétel nélkül Montit támogatják. A PdL az utolsó percig egyeztet a végleges állásfoglalásáról. Nemet mond Montira az Északi Liga, amely bejelentette, hogy amennyiben eddigi szövetségese Montit pártolja, ez pontot tehet az 1994 óta tartó Liga-PdL koalíció végére.

(inforadio)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó